Det er helt galt, det der foregår nu

Grunden til, at budgetterne ikke rækker, er, at der er afsat for få midler.

Artiklens øverste billede
Kommunen tillader sig denne gang administrativt at beslutte, at to konkrete beboere fra Birkebakken (foto) skal flytte til en institution i Skødstrup. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Som det efterhånden må være mange bekendt, er voksenhandicap-området i Aarhus Kommune atter sat på sultekur. Først med et udgifts- og ansættelsesstop. Så med nednormering af medarbejderstaben på handicapinstitutioner i Tilst og senest med såkaldte ”opbremsningsforslag”, der er udsendt til høring bl.a. i handicaporganisationerne.

Den begrundelse, der gives for disse besparelser, er, at der er kommet flere borgere med handicap.

Kære politikere i Aarhus Byråd. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal få jer til at forstå, at vi nu er på en rædselsfuld og farlig sejlads med disse nye tiltag.

Men hvorfor er det hver enkelt borger med handicap, der skal bøde for dette? Hvorfor er det ikke alle borgere i kommunen, der skal betale til et område, når området er i vækst? Der er jo ikke nogen mennesker med handicap, der enkeltvis har fået bedre og dyrere tilbud. I forvejen har alle med handicap mærket, hvordan der uafladeligt er sparet og skåret – endda i en grad, hvor vi er flere, der har råbt vagt i gevær og advaret om, at besparelserne kan få frygtelige og katastrofale følger, som vi har set det i andre kommuner. Og allerede nu ved vi, at mennesker lider i sådan en grad under besparelserne, at det både går ud over deres værdighed og i nogle tilfælde sætter deres udvikling tilbage. Det blev til fulde dokumenteret i et indslag på TV 2 Østjylland torsdag aften.

Nej, grunden til, at budgetterne ikke rækker, er, at der er afsat for få midler til området. Man har sparet 500 mio. kr. i løbet af en ganske kort periode, og nu ser vi konsekvenserne – de konsekvenser, som vi er mange, der har advaret om i de seneste år.

Og nu kommer kommunen så med et ”opbremsningsforslag”, hvor der er sat kroner og øre på konkrete tiltag. Hvis man studerer teksten, får man øje på, at kommunen denne gang tillader sig administrativt at beslutte, at to konkrete beboere fra Birkebakken skal flytte til en institution i Skødstrup, hvor kommunen har to ledige pladser. Har beboerne selv indflydelse på, hvor de gerne vil flytte hen? Nej, tilsyneladende ikke. Udsigten til en besparelse på 0,5 mio. kr. synes at tælle mere for Aarhus Kommune end retten til en menneskelig, værdig behandling for kommunens egne borgere.

Vi har længe haft på fornemmelsen, at Aarhus Kommune betragtede mennesker med udviklingshæmning som kasser, der kunne behandles og flyttes rundt på efter kommunens forgodtbefindende, men her fik vi så det endegyldige bevis.

At kommunen i øvrigt forudsætter, at der kan spares 0,5 mio. kr. på Birkebakkens i forvejen skrabede budget med disse tvangsflytninger, er en anden – men ikke uvæsentlig – historie. Det kan nemlig ikke lade sig gøre uden at få fatale konsekvenser for de tilbageblevne på Birkebakken. Vi kan som pårørende ikke stiltiende lade det ske.

Aarhus Kommune har igangsat en proces, der hedder ”Gentænk Voksenhandicap”, en proces, som mange mennesker med handicap og mange pårørende har lagt enorme kræfter i. I løbet af processen har begreber som selvbestemmelse, tillid og god dialog med borgerne været centrale emner. Med de nye besparelser synes disse begreber at være varm luft, og hele processen opleves efterhånden som en ren skueproces.

Kære politikere i Aarhus Byråd. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal få jer til at forstå, at vi nu er på en rædselsfuld og farlig sejlads med disse nye tiltag. Jeg ved ikke, om I kan høre og forstå, at jeg på det allerkraftigste appellerer til jer om at komme mennesker med handicap til hjælp. Tilfør området flere penge, og hjælp os med at få genindført menneskeværdige tilstande. Det er helt galt, det der foregår lige nu.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.