Bevar den vigtige institution i Aarhus

Dette år bliver skelsættende for bevarelsen af Ovartaci-samlingerne i Aarhus.

Dette år bliver skelsættende for bevarelsen af Ovartaci-samlingerne i Aarhus. Museum Ovartaci ligger på Aarhus Universitetshospital, Risskov. Det rummer Psykiatrisk Historisk Museum og Kunstmuseet. Museet driver også en række andre aktiviteter, og endnu vigtigere hjælper museet til at få fjernet det tabu, der ligger, når det gælder psykiatrien.

Museet bruges også af psykiatribrugere i forhold til at huse et kreativt værksted.

At have tilknytning til stedet kan bidrage til et meningsfuldt hverdagsliv for brugerne.

Det er vigtigt for ikkepsykiatribrugere at få viden om psykiatriens historie, da dette kan være med til at nedbryde stigmatiseringen af psykiatrien.

Det er vigtigt for ikkepsykiatribrugere at få viden om psykiatriens historie, da dette kan være med til at nedbryde stigmatiseringen af psykiatrien.

Der er mange indlagte patienter, der kan identificere sig med noget af den kunst, der er udstillet, og på denne måde kan et besøg på museet sammen med personalet danne udgangspunkt for en samtale om patientens oplevelse af kunsten, så personalet og patienten lærer hinanden bedre at kende.

Det er et neutralt sted, hvor patienten og personalet kan mødes, som kan bidrage til en bedre relation og kommunikation mellem patienten og personalet.

Louis Marcussen blev født i Ebeltoft i år 1894 og levede til år 1985. I 56 år levede han som tvangsindlagt på anstalten i Risskov og fik diagnosen skizofreni. Det er her, Louis selv tildeler sig navnet Ovartaci. Han ser sig selv som den ledende patient, eller "overtosse", på jysk udtalt "overtossi". Det bliver hans kunstnernavn, og hans værker er udstillet på museet i dag.

Min opfordring er til hele Aarhus-regionen i Østjylland at komme op på stolene for at bevare en vigtig institution i Aarhus. Det gælder interessenter inden for politik, kulturliv og foreningslivet. Den formelle beslutningskompetence ligger hos Region Midtjylland, der sammen med Social- og Indenrigsministeriet skal afgøre regionens forpligtelser overfor museet. Støt op om bevarelsen af Ovartaci-samlingerne i Aarhus. Jeg støtter op om, at der kun kan være en holdbar placering, og det er i selveste Ovartacis hjemby. Aarhus er den eneste rigtige placering af Ovartaci-samlingerne.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.