Vi har ikke overskud til spildte kompetencer

På lang sigt er der kun én måde at lappe hullet i virksomhedernes gummibåd på, og det er ved at uddanne markant flere faglærte.

Artiklens øverste billede
Der vil komme til at mangle næsten 10.000 faglærte i Midtjylland. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Den danske industri er lige nu den motor, der driver væksten i Danmark. Men det er desværre ikke en velsmurt motor, for der er allerede nu mangel på faglærte inden for jern- og metalindustrien, og problemet vokser hurtigt de kommende år. Især i Midtjylland oplever industrivirksomhederne, at det er svært at få fat i de faglærte, der skal til for at opretholde vækst. En ny beregning fra Dansk Metal viser faktisk, at ud af de 30.000 faglærte inden for jern- og metalindustrien, som Danmark kommer til at mangle i 2025, vil næsten 10.000 af dem mangle i Midtjylland.

Derfor har Dansk Metal, DI og 3F sat sig sammen med jobcentre og uddannelsesinstitutioner og Det Regionale Arbejdsmarkedsråd i Østjylland for at minimere tabet af kompetencer i industrien. Samarbejdet har fået navnet ”Kvalificeret arbejdskraft til industrien”. På lang sigt er der kun én måde at lappe hullet i virksomhedernes gummibåd på, og det er ved at uddanne markant flere faglærte. Men en anden og mere konkret opgave er at sikre, at regionens ledige hurtigst muligt får opgraderet deres færdigheder, så de lige netop passer til de kompetencer, industrien efterspørger. Og projektet har indtil nu været en succes. Det er ikke raketvidenskab at komme på den idé, at det giver de bedste resultater at løfte i flok. Men det er slidsomt og arbejdskrævende at gøre det på en systematisk måde, som vi har gjort her. Det handler om virksomhedskontakt, om arbejdskraftbehov, fremskaffelse af virksomhedspraktikker, søgning af motiverede ledige med relevant erhvervserfaring, etablering og gennemførelse af relevant uddannelse og virksomhedspraktikker og så videre.

Vi har i Østjyllandsprojektet fundet en model, der kan levere resultater i praksis her og nu.

Ud over projektets direkte formål har det også være en test af samarbejdet mellem alle involverede aktører. Projektet løber stadig nogle måneder. Men den midtvejsevaluering, der er gennemført, peger på succes, både når det gælder opkvalificering af ledige til jobs, og når det handler om samarbejdet.

Konkret er der bl.a. ved virksomhedsbesøg indhentet besvarelser fra 140 industrivirksomheder i regionen om deres behov for arbejdskraft. Der er foretaget 63 opfølgende virksomhedsbesøg for at konkretisere virksomhedernes præcise behov for kvalificeret arbejdskraft. Der er holdt informationsmøde med deltagelse af over 100 ledige. Endelig er der igangsat og planlagt tre uddannelses- og praktikforløb med ca. 35 ledige inden for CNC-området, hvor virksomhederne mangler arbejdskraft. De første kursusdeltagere er allerede kommet i job.

Den regionale koordinering er sikret gennem en styregruppe, hvor aktørerne (arbejdsgiverorganisationer, jobcentre, uddannelsesinstitutioner, faglige organisationer og a-kasser) hver især har koordineret med de respektive lokale baglande omkring planlægning af projektets forskellige faser.

Vi har i Østjyllandsprojektet fundet en model, der kan levere resultater i praksis her og nu. Med en særlig hilsen til de igangværende trepartsdrøftelser vil vi opfordre til, at der ved det bord findes løsninger, så der også i fremtiden kan gennemføres målrettede regionale brancheinitiativer i alle arbejdsmarkedsregioner. Det vil være konkret handling, som vil give et umiddelbart bidrag til at afhjælpe mangelproblemer til gavn for virksomheder, ledige og dansk produktion. Det løser ikke alene den store mangel på faglærte. Men samarbejde sikrer, at vi ikke spilder kompetencer. Det har vi slet ikke overskud til.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.