Har du penge, så kan du få

Et af spareforslagene i Aarhus Kommune lyder: Sæt vuggestuebørn i børnehave i en tidligere alder, så kan der spares 38 mio. kr. Det vil i givet fald betyde, at der i fremtiden vil være 111 færre pædagoger. Det vil selvfølgelig få stor betydning for tiden til samvær mellem pædagoger og børn.

I den situation er det så, at Bupl Århus foreslår, at politikerne tager beslutning om at nedsætte åbningstiden. For at nå besparelsesmålet skal åbningstiden nedsættes med fire-fem timer om ugen.

Politikerne må forstå, at de ikke både kan blæse og have mel i munden. For både at få kvalitet og fastholde åbningstiden, må politikerne finde pengene til det.

Der er mange undersøgelser, der viser, at antallet af pædagoger i forhold til antallet af børn er afgørende for børns udvikling. Der skal være tid til samvær, nærvær, trøst, omsorg og samtale, for at barnet bliver understøttet bedst muligt.

Jan Kampmann, professor i barndomsforskning ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på Roskilde Universitet, siger f.eks.: »Det er vigtigt, at der er god tid til meningsfulde og kreative aktiviteter med børnene. Det er der kun, hvis der er voksne nok, og de har tid til mere end bare at være politimænd og løse konflikter.« (Politiken 21/5 2015).

I Aarhus foreligger et spareforslag, der vil gøre indhug i den tid, der er til denne interaktion mellem børn og voksne.

Når børn skal begynde tidligere i børnehave er problemet, at der er færre pædagoger pr. barn, og at både de yngste børn i børnehaven og alle de andre børn i børnehaven derfor vil få mindre tid sammen med de voksne.

Hvis politikerne tilslutter sig forslaget om at nedsætte børnehavealderen, beslutter de altså samtidig at reducere i den tid, der er til samværet mellem børn og voksne. Den tid, forskere gang på gang dokumenterer, er så vigtig for børnenes udvikling.

Arbejdsmiljøet også i fare

Politikerne har også et ansvar over for de ansatte i kommunen. Hvis man igen skærer i den tid, pædagogerne har brug for til at udføre deres arbejde, vil pædagogerne stå i den situation, at de ikke kan udføre det faglige stykke arbejde, de ellers kunne.

Det vil gå ud over det psykiske og fysiske arbejdsmiljø blandt medarbejderne.

At skære i åbningstiden er ikke en udvikling, Bupl ønsker, da vi godt ved, det ikke er hensigtsmæssigt for forældrene, ligesom det vil koste pædagogstillinger. Men forslaget vil sikre den nuværende normering i den reducerede åbningstid. Og det er vigtigt for børnene og for pædagogernes mulighed for at udføre det pædagogiske arbejde, de er ansat til.

Pædagogerne vil gerne arbejde i den fulde åbningstid og mere til, hvis det er nødvendigt. Men det skal ikke udtynde samværet mellem børn og voksne.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.