Hvad er væredygtighed?

Begrebet væredygtighed kan være med til at skærpe det personlige fokus, hvormed vi kaster os ind i bæredygtighedskampen.

Artiklens øverste billede
»Bæredygtighed er tit nævnt både i klimamæssige, sociale og økonomiske sammenhænge – ultralokal bæredygtighed kunne sagtens indbefatte alt det og mere til – men med fokus på, hvordan vi er i verden – væredygtighed,« skriver Christian Dietrichsen, der er leder af Rethink Human Being. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Væredygtighed findes ikke i nogen ordbog. Endnu. Derfor er betydningen af begrebet stadig åben for debat. Jeg kunne godt tænke mig at byde ind til den debat.

Til daglig arbejder jeg i nonprofitforeningen Rethink Human Being, hvor vi for nylig har adopteret væredygtighed som ramme for vores arbejde. Vi har gjort os nogle tanker, som vi gerne vil dele.

Ultralokal bæredygtighed

Mottoet ”Think Global – Act Local” beskriver to niveauer af at arbejde med bæredygtighed. Med begrebet væredygtighed kan der føjes et ekstra niveau til de to eksisterende niveauer – nemlig bæredygtighed på et ultralokalt niveau.

Vi forestiller os, at væredygtighed handler om den bevidsthed, hvormed vi agerer i verden. Altså ikke bare vores handlinger, men det, der ligger til grund for vores handlinger, de byggeklodser, vi er gjort af. Man kunne måske kigge på det selvbillede og det verdensbillede, vi hver især har, og som i nogen grad er styrende for, hvordan vi lever vores liv. De vanestyrede forventninger, vi har til os selv og hinanden.

Måske det rummer både psykologi, selvudvikling, menneskelig biologi, bevidsthed m.m. og ikke bare det, der kan måles på CO2-meteret, men derimod alle de tænkelige planer, hvor vores tilstedeværelse har en indvirkning. Bæredygtighed er tit nævnt både i klimamæssige, sociale og økonomiske sammenhænge – ultralokal bæredygtighed kunne sagtens indbefatte alt det og mere til – men med fokus på, hvordan vi er i verden – væredygtighed.

Så at arbejde med væredygtighed kunne være at kigge sig selv dybest muligt i øjnene for at tage et servicetjek på sig selv, indefra. I denne forbindelse kunne man f.eks. stille sig selv spørgsmålet: »Står jeg i vejen for min egen væredygtighed?«

Nytter det noget?

Hvad med den politiske vilje? Men nytter det noget at starte med sig selv, hvis politikerne ikke kan blive enige om at redde verden?

Men måske er svaret også her, at den enkelte politiker må starte med sig selv. Så herfra skal lyde en opfordring til alle politikere. Du kan også arbejde med din ultralokale bæredygtighed – væredygtighed – og du kan starte allerede i dag.

Find ud af, om det er de rigtige ting, der driver dig, når du hver dag går på arbejde. Er du underlagt andres dagsordener mod din vilje? Med hvilken bevidsthed stemmer du enten ja eller nej på et givent lovforslag? Med hvilken indsigt kaster du dig ud i debatter om dette og hint? Giver du køb på noget i dig selv, hver gang du indgår et politisk kompromis? Hvor meget af din hverdag handler om politisk overlevelse, og hvor meget handler om at gøre en forskel?

Og hvad så?

Hvad med den teknologiske udvikling, har den ikke også en betydning? Jo da. Bring it on: Tesla, solceller, vindmøller, varmepumper. Andre opfindelser, der effektiviserer, åbner nye muligheder og skaber bedre tilgængelighed.

Alt sammen er det vigtigt og godt. Men det er også vigtigt at huske, at det stadig er os mennesker, der gør brug af en hvilken som helst nyudviklet teknologisk dims, og hvis der ikke følger en grad af menneskelig udvikling med, vil vi højst sandsynligt bare gøre mere af det samme i et hurtigere tempo og opfinde nye måder at forurene miljøet og hinanden på. Væredygtighed kunne måske handle om den bevidsthed, hvormed vi opfinder og bruger ny teknologi.

Er alt det her så en ny tanke? Er ultralokal bæredygtighed og væredygtighed banebrydende nyt?

Nej, måske ikke, man kan godt sige, at det er gammel vin på nye flasker. Men hvad nytter det at have den indre vinkælder fyldt af gode intentioner? På et tidspunkt skal flaskerne åbnes.

Vi håber, at begrebet væredygtighed kan være med til at skærpe det personlige fokus, hvormed vi kaster os ind i bæredygtighedskampen. Vi håber, at det kan inspirere til, at vi hver især får kigget på den bevidsthed, hvormed vi lever vores liv.

Vi håber, at du vil være med til at kigge dig selv dybt i øjnene og hjælpe andre med at gøre det samme. Vi håber, at vi i fællesskab kan give liv til begrebet væredygtighed – både i form af tanke, indsigt og handling.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.