Ikke alle er så heldige, at de kan hjælpes til at leve

Lovgivningen giver ikke mulighed for at afslutte livet, når det ikke kan udholdes f.eks. pga. meget svære og ikkebehandlelige smerter.

Artiklens øverste billede

Tidligere embedslæge Kate Runge skriver i et debatindlæg imod aktiv dødshjælp, at teknikken sejler så hurtigt foran os, at vi først ser de etiske udfordringer, når kølvandet har lagt sig.

Dette er stort set det eneste i debatindlægget, jeg er enig i. Indlægget bærer præg af, at Kate Runge ikke har sat sig ind i alle aspekter af nogle lidendes ønske om aktiv dødshjælp.

1. Når et mennesker tager til Schweiz for at få dødshjælp, er det ikke – som Kate Runge skriver – en anden person, der giver medicinen, men patienten selv, der indtager det. I praksis skal patienten således rejse, før vedkommende måske er helt færdig med livet.

2. Kate Runge mener, at lovgivningen giver så mange muligheder, at det ikke er nødvendigt at legalisere aktiv dødshjælp. Hun glemmer, at der er så mange gråzoner og så megen uigennemsigtighed i lovgivningen, at den enkelte læge kan vælge at tage livet af et menneske uden at blive stillet til regnskab, og at der allerede findes læger, der yder aktiv dødshjælp.

3. Lovgivningen giver mulighed for, at man til enhver tid kan sige nej til behandling eller få en behandling afsluttet, skriver Kate Runge. Men hvad med dem, der ikke kan behandles? Skal de lades i stikken?

Det virker faktisk, som om man ikke kan få lov at dø i Danmark. Nogle får livsforlængende behandlinger, og de, der ønsker at dø, kan ikke få lov til det.

Lovgivningen giver ikke mulighed for at afslutte livet, når det ikke kan udholdes f.eks. pga. meget svære og ikkebehandlelige smerter. Til gengæld giver den mulighed for at døende kræftpatienter kan takke ja til flere forsøgsbaserede, livsforlængende behandlinger mhp. at udskyde døden en uge eller en måned. Det virker faktisk, som om man ikke kan få lov at dø i Danmark. Nogle får livsforlængende behandlinger, og de, der ønsker at dø, kan ikke få lov til det.

Skrappe kriterier

4. Patienten kan give udtryk for sine ønsker i et livstestamente, skriver Kate Runge. Et livstestamente er dog kun juridisk gyldigt, hvis man er uafvendeligt døende (dør inden for dage eller uger). Er man ikke uafvendeligt døende, er livstestamentet udelukkende vejledende.

De ikkeuafvendeligt døende har således ingen rettigheder, selv om også de kan lide ubærligt.

5. »Aktiv dødshjælp kan nemt blive en trussel mod de svageste borgere«, skriver Kate Runge. Denne trussel kan dog elimineres og reguleres gennem skrappe kriterier for, hvem der kan få hjælpen, og hvem der ikke kan.

6. Uafvendeligt døende kan få smertestillende, beroligende eller andet – også selv om det fremskynder døden. Igen nævnes de uafvendeligt døende. Hvad med de ikkeuafvendeligt døende med ulidelige smerter, der ikke kan behandles, enten fordi patienten ikke tåler medicin, eller fordi der simpelthen ikke findes medicin, der er stærk nok?

Indlægget gør mig trist

Kate Runges indlæg gør mig trist. Det samme gør manifestet imod aktiv dødshjælp.

Begge dele er en fornægtelse af, at der vitterligt findes mennesker i Danmark, der lider så meget, at deres eneste ønske er at få hjælp til at dø.

Hvis aktiv dødshjælp legaliseres, kan det måske betyde, at disse mennesker finder en tryghed, der gør, at de kan klare livet lidt længere. Måske endda indtil de dør en naturlig død.

Indtil da lever de i et mareridt uden udsigt til bedring.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.