Frida og hendes syv venner

Et institut under Økonomi- og Indenrigsministeriet har udarbejdet en analyse, der viser, at Frida og 2,2 andre vuggestuebørn har én pædagog til rådighed, men virkeligheden efter kl. 14.30 kan være én pædagog til otte børn.

Artiklens øverste billede
Vuggestuebørn kan ikke selv finde mad frem og vaske hænder efter måltidet. Det er det og meget andet, de skal have hjælp til. Det får de derhjemme af far og mor, og i vuggestuen skal de have det af de voksne. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Polfoto

Frida er halvandet år, sund og rask og fuld af gode idéer, og så går hun i vuggestue. Hun har desuden lige tømt tre kasser med legetøj ud omkring sig. Frida er godt i gang med at leve sit liv, kan en masse, men kun, hvis hun får den rette omsorg og støttes i sin udvikling.

Frida kan som alle andre børn på halvandet år ikke selv gå på toilet, og hun kan ikke selv skifte ble. Hun kan ikke selv vurdere, når det er tid til en lur, og hun skal have hjælp til at kravle op i barnevognen. Hun kan ikke selv finde mad frem og vaske hænder efter måltidet. Det er det, og meget andet, hun skal have hjælp til. Det får hun derhjemme af sin far og mor, og i vuggestuen skal hun have det af de voksne.

Pædagogernes ansvar

Med sine halvandet år er Frida lige gået i gang med sit liv og har masser af ting at lære. Hun skal lære, hvad legetøjet hedder, hvad farve det er, og hvordan man kan samle det. Hun skal opleve, at det kan være sjovt at være to eller flere om at lege med det, og hun skal lære, hvordan hun kommer videre efter, at legetøjet blev genstand for et mindre slagsmål med Kasper.

Det er pædagogernes ansvar at hjælpe og lære Frida dette og meget mere, når hun er i vuggestuen.

Den tunge ble

Frida sidder nu på gulvet i vuggestuen. Legetøjet, der ligger spredt omkring hende, synes at have mistet hendes interesse. Et par af de store børn hopper på madrassen, mens de synger højt. Frida iagttager dem indgående, men bliver også lidt urolig. Hun rejser sig og går lidt væk og kigger, men kan ikke finde på mere, og desuden er bleen også blevet tung, og hun trænger til at blive skiftet.

Men der er ingen voksne i nærheden lige nu. Frida ved det selvfølgelig ikke, men pædagogen er ude at skifte Jonas, og Marie står allerede i kø ved puslebordet. Hun ved heller ikke, at pædagogen både tager sig af børnene ved puslebordet og samtidig lytter intenst til, om alt er o.k. på stuen; om der er nogle af de andre børn, der kalder eller græder.

Usikkerhed om tallene

Et institut under Økonomi- og Indenrigsministeriet har udarbejdet en analyse, der viser, at Frida og 2,2 andre vuggestuebørn har én pædagog til rådighed, når de skal have dækket de basale eller udviklingsmæssige behov. Men det er ikke det, Frida oplever; hun bliver utryg, fordi den voksne er ude af syne. Pædagogen tager sig af otte børn denne eftermiddag efter kl. 14.30; derfor må Frida klare sig selv.

Det er afgørende, at Frida og andre børn som hende omgives af tilstrækkelig tryghed og passende udfordringer. Det er et fælles ansvar for pædagoger, forældre og politikere.

Frida kan desværre ikke regne i gennemsnit. Pædagoger står ofte i en situation, hvor de er alene med en børnegruppe på otte børn i alderen 0-2 år. Det er derfor meget forståeligt, at en analyse, der viser 3,2 børn pr. voksen, er svært genkendelig for pædagogerne. Kigger man analysen efter i sømmene, finder man nogle af de forhold, der skaber usikkerheden om tallene.

Mellemledere talt med

En af usikkerhederne er, at der i antallet af voksne er indeholdt de medarbejdere, der er sygemeldte, på orlov eller på barsel, og de er jo ikke til rådighed for børnene. Et andet kritikpunkt er, at der ikke er taget højde for, at pædagoger bruger tid på forberedelse, møder med forældre, skriftligt arbejde og opfølgning på kommunale krav.

Som et tredje eksempel er mellemlederne talt med i normeringen, men vores erfaring er, at de fleste mellemlederes arbejde ikke foregår i det direkte arbejde ved børnene.

Den manglende inddragelse af det arbejde, der ikke foregår direkte ved børnene, bør undersøges nærmere. Hvis man opgør, hvor mange børn hver voksen tager sig af, kan man selvfølgelig ikke tage den tid med, de eksempelvis er på kontoret, deltager i møder om de enkelte børn eller forbereder pædagogiske aktiviteter.

Rådvild og utryg

Hvad enten vi statistisk udregner Frida til at være et ud af 3,2 børn, eller hun som denne eftermiddag iblandt legetøj, madrashop og bleskift er et ud af otte børn, så er Frida lige nu og her: Frida på halvandet år, bleen tung af tis, rådvild og utryg, brug for en voksen, der kan skifte bleen og genetablere trygheden.

Det er afgørende, at Frida og andre børn som hende omgives af tilstrækkelig tryghed og passende udfordringer. Det er et fælles ansvar for pædagoger, forældre og politikere.

Politikerne skal prioritere

Pædagoger har en pædagogisk uddannelse. De har viden om og har forstand på børns udvikling og pædagogisk indsats. Pædagoger kan se og vurdere, at Frida burde have en voksen til rådighed, når hun har behov for det. Derfor er det også pædagogers ansvar, at tilrettelægge den pædagogiske praksis og til stadighed ændre den, så den tilgodeser Frida og alle de andre børn bedst muligt. Det ansvar tager vi som pædagoger gerne på os.

På den anden side er det politikernes ansvar at skabe de nødvendige rammer for, at pædagoger kan udføre pædagogisk arbejde. Og det skræmmer pædagogerne, at Frida og hendes venner skal opleve utryghed og ubehag, når vi ved, at det kunne ændres, hvis politikerne prioriterede de mindste børns udvikling bare lidt højere.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.