Der er grundlag for en demokratisk tillidskrise
Demokrati er ikke en selvfølge, og det er sårbart, hvis en del af borgerne mister tilliden til den politiske ledelse. Derfor skal vi tage borgerne og deres holdninger alvorligt.
Når borgerne bliver opfordret til at engagere sig, komme til orde og give deres mening til kende, og de derefter bliver marginaliseret, negligeret og løjet for, så er der grundlag for en alvorlig tillidskrise mellem borgerne og de demokratiske institutioner, som udgør fundamentet for den måde, vi lever på.
Det er alvorligt, det har vi erkendt, og på allerhøjeste sted og i en tværgående indsats på rådhuset har vi derfor taget den demokratiske samtale under behandling som et såkaldt vildt problem. Det har vi gjort, fordi vi oplever – og det er ikke kun et Aarhusfænomen – at borgerne mister tilliden til politikere og embedsværket, der styrer kommunen.
Stormen på USA’s parlament den 6. januar 2021 var et symptom på en stor tillidskrise i et polariseret samfund.
Ingen troede på, at det kunne ske – før der skete. Derfor var det en stor overraskelse og et wakeupcall for alle demokratier, som måtte indse, at demokrati ikke er en selvfølge, og at det er sårbart, hvis en del af borgerne mister tilliden til den politiske ledelse.
Så galt går det nok ikke i Aarhus, men mindre kan være alvorligt nok.
Derfor bliver vi nødt til at finde andre veje til at delagtiggøre borgerne i beslutningsprocesserne i vores kommune, og når vi spørger borgerne, er det afgørende, at vi tager dem og deres svar alvorligt.
For hvis ikke vi gør det, opnår vi et polariseret, dysfunktionelt og ukærligt samfund.
Det skal vi i fællesskab forhindre.