Besparelser på børn og unge er dyre

Kan det passe, at vi er nødt til at spare på børnene igen? Det er en skændsel at gå videre ad den sti.

Artiklens øverste billede
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Aarhus Kommune skal spare igen – der lægges op til en besparelse på 100 mio. kr. på vores børn.

Som forældre er vi dybt bekymrede. Kan det passe, at vi er nødt til at spare på børnene igen? – eller er vi nødt til at tænke lidt længere, lidt større, lidt mere ambitiøst? Vi anbefaler det sidste. Den manglende rettidige omhu er nemlig blevet dyr.

Specialområdet er maksimalt presset. Der er lange ventelister på hjælp til børn og unge i mistrivsel. Der skal opgraderes nu! Familierne, som ikke får hjælp, knækker. Men at den politiske ledelse ser det som et acceptabelt træk at flænse almenområde for at overføre pengene til specialindsatser, er dybt beskæmmende. Lederne i skole og dagtilbud angiver utvetydigt i rapport om ”bredere børnefællesskaber”, at en væsentlig årsag til, at udgifterne stiger og stiger på specialområdet, er, at der mangler ressourcer på almenområdet. Det er derfor en skændsel at gå videre ad den sti.

Det kommer bag på os, at høringen vedrørende Bredere børnefællesskaber, som skulle lede hen mod prioriteringer af indsatser for øget trivsel for børn og unge i Aarhus, ender med at afstedkomme besparelser på børn og unge. Det er det værst tænkelige scenarie for alle børn og unge!

I Århus Forældreorganisation (ÅFO) kan vi acceptere visse serviceforringelser, men vi kan ikke acceptere, at vilkårene for vores børn og unge forværres. Vi forventer, at der skelnes hårdt mellem ”nice to have” og ”need to have” i den kommende proces.

ÅFO har følgende forslag til, hvor politikere og forvaltning bør rette blikke hen:

· Børn og unge betaler et fællesbidrag til effektiviseringer, som børne- og ungeområdet aldrig mærker som andet end rå nedskæringer år ud og år ind. Det må stoppe nu.

· Aarhus Kommune har fortsat mange projekter, selvstændige enheder med egen administration og mange konsulentopgaver. Der skal ryddes op i alle de tiltag, projekter, arbejdende teams, særlige bevillinger og puljer, der eksisterer til diverse formål. Alle bør gennemgås med en tættekam, så kun det, der giver nærvær og trivsel, er tilbage.

· Den nuværende områdechef-struktur er ikke effektiv. Vi kan nøjes med tre faglige chefer (skole, dagtilbud og fritidstilbud) frem for områdeledelse, som er fordyrende og besværlig. Under hver fagchef skal der være adgang til den nødvendige fagprofessionelle ekspertise. Det vil slanke den samlede administration og understøttelse af de decentrale enheder bedst muligt.

· Der må sættes spørgsmålstegn ved, om det er forsvarligt at bruge tid på fornyelse af B&U-politik, Aarhuskompasset og Stærkere Læringsfællesskaber.

· Vi forventer, at det genovervejes, om de nuværende garantidistrikter/anvisningsdistrikter på bedst mulig vis udnytter de eksisterende bygninger.

Vi forventer ikke at ovenstående tiltag kan frigøre 100 mio. kr., men det er et sted at starte. Dernæst skal der tænkes langt. Det er nemlig ikke bare (”nice”) rart at have ordentlige normeringsforhold, god fagligt funderet ledelse i dagtilbud, skole, sfo og klub, det er helt afgørende for vores børns udvikling, læring og trivsel, og kun sådan vinder vi alle sammen på den lange bane.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.