Vi svigter unge med psykiske diagnoser og handicap i Østjylland

I Østjylland er det knap hver fjerde ung med psykiske diagnoser eller handicap, som står uden både job og uddannelse. Det burde være det helt store tema til næste folketingsvalg.

Artiklens øverste billede

I Østjylland er det knap hver fjerde ung med psykiske diagnoser eller handicap, som står uden både job og uddannelse. Det viser en nylig udgivet analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd baseret på data fra 2018. Det er unge, som døjer med forskellige og nogle gange flere diagnoser, såsom autisme og angst, men også fysiske handicap.

Fælles for dem er dog, at de står uden for afgørende fællesskaber i en sårbar tid. En tid, der gerne skulle være opbyggende, men som i stedet ofte bliver en fortælling om nederlag. Det burde efter min mening være det helt store spørgsmål til det næste folketingsvalg. Hvad kan vi som samfund gøre for at sikre muligheder for alle unge?

Når unge er uden uddannelse og job i længere tid, har vi fejlet som samfund. Årsagerne hertil er givetvis forskellige på tværs af familiebaggrund, diagnoser og handicap. Men der er også barrierer, som går igen, ifølge Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet (DUKH). Som DUKH skriver i sit seneste nyhedsbrev:

»De særlige betingelser for enkeltfagsundervisning gør, at en borger under uddannelse, som kan studere mindre end 23 skemalagte timer ugentligt, ikke er berettiget til SU – og som hovedregel heller ikke har ret til hverken uddannelseshjælp eller kontanthjælp.«

Reglerne i uddannelsessystemet for mennesker med diagnoser og handicap er altså for rigide.

Afgørende er det, at vi ikke forsøger at ændre de unge til at passe ind i systemet, men at systemet tilpasses de unges behov.

Ligeså har fremdriftsreformen for de videregående uddannelser ydet alvorlige benspænd for unge med psykiske problemer og handicap, når de ikke kan færdiggøre studiet på normeret tid. De unge er selv ansvarlige for at søge dispensationer, hvilket er en bureaukratisk øvelse for at sige det mildt.

Resultatet er, at 44 pct. af de studerende med handicap i Danske Handicaporganisationers egen undersøgelse har svaret, at deres sygdom eller handicap gjorde det så svært for dem at gennemføre deres uddannelse, at de måtte droppe ud en, to eller flere gange. Det kalder på nogle mere fleksible regler i uddannelsessystemet – især for dem med handicap og diagnoser.

Jeg mener, at man skal rulle fremdriftsreformen tilbage. Evighedsstudenterne er alligevel et spøgelse fra det forrige årtusinde, og unge er generelt optagede af at gøre deres studier færdige. De nuværende regler hindrer bare, at man får det fulde potentiale fra studerende, som har brug for ekstra tid på studiet. Dertil bør man gøre det lettere at få tilknyttet en mentor.

Muligheden for at have en voksen tæt på, som forstår ens situation og kan komme med gode råd, kan gøre en verden til forskel, uanset om man døjer med et handicap eller er i mistrivsel. Finansiering kan findes ved at tilbagerulle tidligere tiders topskattelettelser, reducere rentefradraget og/eller indføre beskatning på boligsalg, så de tungeste skuldre løfter mere.

Og sidst, men ikke mindst, bør virksomheder og det offentlige gøre en ekstra indsats for at skabe et rummeligt arbejdsmarked, så vi kan udnytte den historisk lave arbejdsløshed til at få de sidste med. Også dem, som kun kan hjælpe til et par timer om dagen.

Afgørende er det, at vi ikke forsøger at ændre de unge til at passe ind i systemet, men at systemet tilpasses de unges behov. Det kræver vilje og nye ressourcer, men det er den bedste investering i fremtiden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.