Aarhus som Unesco City of Literature: Lad os give hinanden alt, hvad litteraturen har at byde på

Som ungeambassadører vil vi arbejde for, at Aarhus bliver Unesco City of Literature, så byen kan fyldes med oplevelser, samtaler og fællesskaber med udgangspunkt i litteraturen.

Litteraturen lader os opleve livet gennem en anden bevidsthed. For en tid deler vi forfatterens perspektiv og erfaringer og hans eller hendes fantasi. Vores oplevelse af universet er udvidet, multipliceret.

Uden litteratur er vi alle begrænset til vores eget liv. Med den kan vi vide noget om, hvad det er at være andre mennesker, at gå i deres sko, at se verden på deres måde.

Vi er seks unge mennesker, som kommer fra hver vores del af Aarhus og er gået sammen som ungeambassadører for Aarhus Unesco City of Literature. Nogle af os læser dagligt, mens andre ikke har åbnet en bog siden studiestart. Fælles for os er, at vi alle kan se potentialet i, hvad litteratur kan gøre, både for os selv og for andre.

På forskellig vis fylder litteratur for os. For Mariam er litteratur fordybelse i egen kulturel rod og identitet. For Mirac handler litteratur om at komme ind i hjernen på et andet menneske og se verden gennem forfatterens øjne. For Caroline kan litteraturen male billeder af steder, mennesker og følelser, som man ellers ikke ville have set. For Sylvester er litteratur det bedste medium til at udtrykke kærlighed. For Mathilde giver litteratur en mental fred i sindet, når verden er fuld af uro. Og for Sebastian er litteraturen et kraftigt middel til at beskrive og sætte ord på de samfundsmæssige problemer, vi i dag står med.

Gennem vores snakke om litteraturen og dens mange dimensioner og kvaliteter kredser vi om fem temaer, som vi alle på forskellig vis kan spejle os i. Disse er: køn, kærlighed, klima, kulturelle rødder og psykiatri. Det er temaer, der er centrale i vores liv på mange forskellige måder, som kan belyses fra mange forskellige vinkler, og som kan åbne for mange samtaler. Og det er med disse temaer i fokus, vi vil lede litteraturen ind i Aarhus. For vi tror på, at mere litteratur både kan berige os individuelt og vores by kollektivt. Ved at gøre Aarhus til Unesco City of Literature skabes der endnu bedre forudsætninger for, at litteraturen kommer ud og lever i byen blandt os, der bor her.

Som ungeambassadører for Aarhus som Unesco City of Literature har vi særligt blik for, hvordan litteraturen på forskellig vis lever blandt byens unge, og vi er selv repræsentanter for forskellige forhold til litteratur, læsning og skrivning. Vi ved både, hvordan det er at blive blæst bagover af en smuk tekst, hvordan det er selv at forsvinde i en skriveproces, og hvordan det er mest at kende litteraturen som noget, der hurtigt skulle overstås i dansktimerne.

Litteratur er ikke et redundant fortidslevn, selv om det for nogle kunne opleves, som om vi stod ved læselystens afgrund. I Bog- og Litteraturpanelets årsrapport fra 2018 konkluderes det, at danske unge læser mindre, og at hver femte dansker i alderen 15-19 år aldrig læser skønlitteratur. Det er derfor, at projektet om Aarhus som Unesco City of Literature er så vigtigt. For litteraturen kan mange ting. Den kan berige. Den kan udvikle. Den kan give perspektiv. Den kan danne – både mennesker, personlighed og holdninger.

Vi ønsker, at litteraturen kommer ud og lever i byen og bliver mere synlig, mere hørbar og mere mærkbar i bybilledet. Det være sig på byens skoler og uddannelsesinstitutioner, i den offentlige transport, hvor telefontid kan gøres til læsetid, til arrangementer, hvor læsere og skrivere kan mødes og dele deres interesse, i gadebilledet, hvor ordet kan fylde som den kunstform, det er, og som en del af det levende kulturliv, som pulserer i Aarhus. Alle steder, hvor vi færdes i vores hverdag, vil vi være med til at give tid og plads til, at litteraturen kan præsentere sig med alle de forskellige og mangfoldige perspektiver, den rummer.

Som ungeambassadører for Aarhus som Unesco City of Literature mener vi, at litteraturen rummer så meget potentiale, så meget viden, så mange diskussioner og så mange oplevelser, som vores by kan være ramme om. Derfor vil vi arbejde for, at Aarhus kan blive Unesco City of Literature. Vi vil grundfæste, hvorfor litteraturen har sin berettigelse, og hvad den kan byde sig til med som en del af det rige kulturliv, som Aarhus kendetegnes ved.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.