Nu må kritikken forstumme: "Veganermad" på Northside var en stor succes

Baseret på de positive tilbagemeldinger, vi har fået, har det plantebaserede tiltag været en god oplevelse for størstedelen af festivalgæsterne.

Artiklens øverste billede
Mad og drikke er en stor del af festen på Northside torsdag d. 2. juni 2022 i Aarhus. Maden er kun plantebaseret i år.. (Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix)

Meget har været sagt om NorthSides beslutning om at tage sin rolle som bæredygtig festival seriøst og droppe det klimaskadelige kød i madboderne. Det obligatoriske brokkeri over ”kaninføde” og ”veganermad” gik hurtigt i gang. Ja, nogle få kritikere gik endda så vidt, at de efter eget udsagn solgte deres billet, da tiltaget blev meldt ud. ”Ingen skal bestemme, hvad jeg skal spise”, lød det mavesurt fra personer på Facebook, der måske nervøst forestillede sig én stor madbod med revne gulerødder og intet andet.

I medierne har man i de seneste dage kunnet finde artikler om kød-elskende festivalgæster, der prøvede de plantebaserede retter og konkluderede, at mange af dem smagte rigtig godt.

Berit Ertmann, pressechef, Dansk Vegetarisk Forening.

Den frygt var heldigvis ikke begrundet. Der var både tarteletter, burgere, pizza, nachos og andet klassisk festivalmad i lange baner, og i medierne har man i de seneste dage kunnet finde artikler om kød-elskende festivalgæster, der prøvede de plantebaserede retter og konkluderede, at mange af dem smagte rigtig godt.

Vi har i Dansk Vegetarisk Forening gennem Plantebaseret Videnscenter samarbejdet med NorthSide om det nye tiltag, og vi var derfor på pladsen under hele festivalen. Jeg skal gerne indrømme, at en lille del af mig var bekymret for, om utilfredse, sultne gæster mon ville storme vores telt i døgndrift for at trygle om en flæskestegssandwich. Men nej, vi mødte tværtimod hundredevis af glade og smilende mennesker, der generelt havde rosende ord at sige om det store, kødfrie madudvalg.

NorthSides ledelse har allerede meldt ud, at næste års festival også bliver plantebaseret. Det giver god mening for en festival med en i forvejen bæredygtig profil og et ønske om at reducere sit klimaaftryk yderligere fra år til år. Den animalske produktion er voldsomt belastende for klimaet og lægger samtidig beslag på kæmpestore arealer af dyrebar landbrugsjord, som vi hellere burde bruge til at dyrke mad til mennesker.

93 pct. af NorthSides gæster anførte i bæredygtighedsrapporten fra 2019, at de finder det vigtigt, at NorthSide arbejder med bæredygtighed. Baseret på de positive tilbagemeldinger, vi har fået, har det plantebaserede tiltag været en god oplevelse for størstedelen af festivalgæsterne. Det tænder et spinkelt håb om, at folk fremover vil skrue ned for de rasende automatreaktioner og fordomme om plantebaserede retter og i stedet være åbne over for nye, gode smagsoplevelser – både på og uden for festivalpladsen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.