Genbrug kan være et effektivt modsvar på prisstigninger og aflyste projekter

Aarhus Kommunes politikere bør tænke ud af boksen, når det gælder veje.

Artiklens øverste billede
Det koster mere at rette op på en forfalden vej end at vedligeholde den i tide, påpeger skribenten af dette indlæg. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Forsiden på JP Aarhus tirsdag den 24. maj lød: »Kommunal spareplan på vej efter voldsomt stigende materialepriser.«

Af artiklen fremgår det, at alt fra veje til plejehjem rammes. Men i stedet for at spare, fyre og sætte tingene i stå, så opfordrer vi til, at kommunen tænker ud af boksen og bruger krisen som en gylden mulighed for at sætte turbo på klimakampen.

For genbrug, som vi selv har liggende, kan være et potent modsvar mod prisstigninger på materialer, som vi importerer udefra.

Aarhus Kommune er i front på mange områder. Hvor kunne det være fantastisk, hvis Aarhus kom helt i front på klima- og genbrugsområdet.

I artiklen er konstitueret stadsdirektør Peter Pedersen, Aarhus, citeret for at sige:

»De høje priser er en helt reel udfordring. Vi kigger på, om nogle anlæg kan udskydes eller undværes, i forventning om at priserne er knap så vanvittige senere.« Dette under henvisning til stigende materialepriser som følge af krigen i Ukraine kombineret med eftervirkningerne af corona.

Og rådmanden for området, Steen Stavnsbo, tilføjer, at det kan være nødvendigt at »prioritere« – læs: skære ned – i kommunens stort anlagte cykelhandlingsplan.

Jeg kan godt forstå kommunens bekymring. Tiderne er usikre, priserne rutsjer op og ned, og på nogle områder mangler der materialer. Så hvorfor ikke vente og se, og så gøre som vi plejer?

Nej – jeg opfordrer Aarhus Kommunes politikere til at tænke ud af boksen, hvad angår veje.

Sagen er nemlig, at vi i Danmark har mange hundrede tusinde tons højværdi asfaltgenbrug liggende. Og at selv om vi – og Aarhus Kommune – er gode til genbrug, så viser erfaring fra Hamborg, at vi kan komme meget højere op i genbrugsprocenter til asfalt til veje.

Og netop mere genbrug kan være et potent modsvar mod materialeprisstigninger, for genbrug, som vi selv har her i Danmark og også i det østjyske område, er i sagens natur mindre udsat for prissving end råvarer, som vi importerer udefra.

Aarhus Kommune er i front på mange områder. Hvor kunne det være fantastisk, hvis Aarhus kom helt i front på klima- og genbrugsområdet og viste andre byer, hvordan man ved at tænke nyt kan gavne klimaet, samtidig med at man undgår at sætte tingene i stå med lavere beskæftigelse til følge.

Branchen er klar til mere genbrug – jeg håber også, at politikerne er det. Jeg kender fra faglige sammenhænge flere af de embedsmænd i Aarhus Kommune, som arbejder med og er ansvarlige for veje; det er dygtige og engagerede folk, som vil kunne være med til at tænke klima og genbrug meget mere ind i kommende og nuværende anlægsopgaver.

Til slut vil jeg minde om, at det kan godt være, priserne falder – men de kan altså også godt stige. Til gengæld ved vi med sikkerhed, at manglende vedligehold og udbygning af infrastruktur har store samfundsmæssige omkostninger for borgerne i Aarhus.

Det koster to-tre gange så meget at rette op på en forfalden vej i forhold til at vedligeholde i tide. Og manglende cykelinfrastruktur er skidt for folkesundheden og trafiksikkerheden.

Det kan altså blive dyrt at ”spare”, udskyde og sætte ting i stå. Jeg repræsenterer virksomheder, der lever af at sælge asfalt, og er derfor ikke uvildig. Men det rører ikke ved det faktum, at det i disse usædvanlige tider kan være fornuftigt at tænke ud af boksen og gøre noget andet end det, vi plejer.

Jeg håber at Aarhus vil være med – branchen er klar.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.