Tænk mødesteder og grønne åndehuller ind i byplanlægningen

Hjortshøj er en meget engageret og fællesskabsorienteret by.

Åndehuller i Hjortshøj ønskes – stadig! Sådan kunne overskriften på denne klumme om et af Hjortshøj Landsbyforums fokuspunkter lige nu også lyde, med en let omskrivning af overskriften på et debatindlæg af fællesrådets tidligere formand, Rasmus Ejrnæs, her i JP Aarhus. I 2009. For 13 år siden. Ting tager tid, men så lang tid behøver de vel ikke tage, gør de? Vi mener kort sagt, at det er ekstremt vigtigt at tænke mødesteder ind i byplanlægningen, gerne i form af grønne åndehuller, og det er et emne, der ikke er blevet mindre vigtigt af den hastige udbygning af Aarhus og opland, som finder sted i disse år.

Hjortshøj er en meget engageret og fællesskabsorienteret by, og blandt andet derfor har byens borgere gennem en årrække kæmpet for særligt to mødesteder: multihuset med idræts- og kulturfaciliteter, café, fitnesslokale og andre mødelokaler til gavn for både skolen og hele byen, og det grønne åndehul i byparken i haven fra den gamle Østergård lige midt i byen.

Multihuset, Viruphuset, åbnede i efteråret – efter en enorm indsats fra lokale frivillige. Det giver et stort ejerskab og et stort lokalt engagement, at der er lagt så mange lokale kræfter i det, men det er også en kæmpe besparelse for kommunen, at frivillige har stået for hele opførelsen af det. Vi håber derfor, at byrådet husker at bakke op om driften af huset, nu der er lagt så mange frivillige timer i at løse en dybest set kommunal opgave, som denne idræts- og kulturfacilitet må siges at være.

Byggeri og fortætning fylder meget for tiden, som det med al tydelighed er fremgået under og efter det seneste kommunalvalg og af de forrige fællesrådsklummer her i avisen. Også her i Hjortshøj har der været planer om at udlægge store arealer til byggeri, hvilket ledte til store protester ifm. høringen af temaplanforslaget ”Arealer til alle boligtyper”, især på Andelssamfundets fællesskabsdyrkede jorder. Men i Hjortshøj er det kommunen, der er udvikleren med øjnene stift rettet mod et grønt område, som byens borgere ønsker at bruge som rekreativt område: Østergårdshaven med de store, smukke træer, hvor der er plads til biodivers natur og plads for byens borgere til at mødes på uformel vis på tværs af alder og interesse.

At sikre dette mødested er ellers ganske ligetil: Fællesrådet sendte ifm. høringen til Kommuneplan 2017 et forslag om at ændre status for området fra boligbyggeri til rekreativ brug. Det er da let at gå til! Kommunen skal ikke engang have penge op af lommen, blot undlade at indkassere et relativt lille beløb for at bebygge en svært bebyggelig grund. Hvis man omvendt insisterer på at bygge rækkehuse i sådan et grønt åndehul, som borgerne ønsker bevaret som mødested, så bliver det rigtig svært og dyrt at ændre på det engang i fremtiden. Det argument kunne politikerne på det vælgermøde, vi holdt lige inden kommunalvalget i november, godt se fornuften i, så nu håber vi bare, at I husker jeres løfter og handler i sagen.

Der er for kort tid siden blevet stiftet en ny forening, som vil stå for at udvikle Østergårdshaven som mødested for natur og mennesker. Så igen står der gode lokale kræfter på spring til at tage fat og få projektet ført ud i livet. Det må da være en ambition, som kommunen kan støtte. Gerne inden der går endnu 13 år.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.