Jeg forstår godt, at det opleves uretfærdigt, men regionen er forpligtet til at følge lovgivningen på området for kørepenge

Jeg kan samtidig oplyse, at Styrelsen For Patientklager i april måned har offentliggjort en afgørelse i en sag om afslag på kørselsgodtgørelse, fordi operationen blev aflyst.

Artiklens øverste billede
Tegning: Niels Bo Bojesen

Erling Hansen nævner i sit indlæg i JP Aarhus den 27. april, at regionen ikke vil betale kørepenge ved aflysninger på regionshospitalet i Randers.

Jeg forstår meget godt, at det opleves uretfærdigt, at der ikke udbetales kørselstilskud, hvis behandlingen aflyses med kort varsel, og patienten er nået frem.

Men regionen er forpligtet til at følge lovgivningen på området, også af hensyn til en ensartet sagsbehandling på tværs af landet.

Der gives efter gældende regler ikke kørselstilskud til patienten, hvis behandlingen aflyses, heller ikke selv om patienten har taget turen til hospitalet forud for aflysningen. Denne praksis er gældende i hele Region Midtjylland.

Det er Kørselskontoret i Præhospitalet, som behandler alle ansøgninger om kørselstilskud ved kørsel til og fra regionens hospitaler. De behandles ensartet ud fra samme regler, uanset hvilket hospital det drejer sig om.

Jeg kan samtidig oplyse, at Styrelsen For Patientklager i april måned har offentliggjort en afgørelse i en sag om afslag på kørselsgodtgørelse, fordi operationen blev aflyst. Afgørelsen bekræfter, at der ikke er lovhjemmel til at yde kørselsgodtgørelse til behandlinger, der forud for behandlingens start er blevet aflyst.

Styrelsen for Patientklager tydeliggør dog også i afgørelsen, hvornår en behandling kan betragtes som påbegyndt, og patienten dermed har ret til kørselstilskud. Det kan f.eks. være, hvis der er taget en blod- eller urinprøve. Kørselskontoret indarbejder dette fremadrettet.

Som nævnt forstår jeg meget godt, at kørselsreglerne på flere områder kan opleves uretfærdige og utidssvarende. Og at der kan være brug for en tidssvarende opdatering. Dette er både Region Midtjylland og Danske Regioner opmærksomme på.

Danske Regioner fremsendte i oktober 2019 en henvendelse til Sundhedsministeriet om dette med fokus på, at reglerne er en barriere for sammenhængen på tværs af sektorer. Regionsrådet besluttede i forlængelse heraf i januar 2020 at sende en politisk henvendelse til ministeren med opfordring til at fremskynde ændringerne, hvilket regionsrådsformanden gjorde med ønske om, at reglerne tilpasses aktuelle forhold og behov i nutidens sundhedsvæsen.

Sundhedsministeriet igangsatte herefter et arbejde med henblik på at ændre reglerne, men covid-19 førte til, at det blev sat i bero. Og nu på den anden side af covid ser jeg frem til, at dette arbejde fortsætter.

Link til yderligere info i punkt fire på Nære Sundhedstilbuds dagsorden den 8. marts 2022.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.