Danmark skal udvinde vedvarende energi dybt fra undergrunden

Danmark har længe været i front, når det kommer til vedvarende energi. Nu åbner vi op for en helt ny kilde til bæredygtig energi til den fælles varmeforsyning i Aarhus, nemlig geotermi.

Artiklens øverste billede
Tegning: Rasmus Sand Høyer

I Danmark har vi længe været i front, når det kommer til vedvarende energi. Nu åbner vi op for en helt ny kilde til bæredygtig energi til den fælles varmeforsyning. I fremtiden skal varmt vand fra den danske undergrund – såkaldt geotermi – bidrage til at forsyne danske radiatorer med grøn varme. Uanset om det blæser, eller Solen skinner.

Det, som gør geotermi ekstra oplagt i Danmark, er, at det varme vand kan pumpes op, uanset om det blæser, eller Solen skinner.

Når onkel Joakim graver efter guld i Anders And-bladene, er der altid én, der slår hakken i jorden, så olien står op i et springvand. Dengang var olie en kilde til rigdom. I dag kender vi forbindelsen mellem olie og klimakrisen, og vi har derfor sat en slutdato for Danmarks udvinding af ”det sorte guld”. Men der findes en anden energikilde dybt under os – og den er grøn.

Vi sidder nemlig oven på enorme reservoirer af varmt vand, som kan pumpes op og forsyne de større byer med fælles grøn fjernvarme. Potentialet er stort – og det er vigtigt, at vi kommer i gang.

Derfor er vi glade for, at et flertal i Folketinget for nylig har lavet en aftale med nye rammer for fjernvarme fra geotermiske anlæg. Aftalen åbner for nye muligheder og har været afgørende for, at der nu etableres et stort geotermianlæg i Aarhus med en kapacitet på 110 MW varme. Det svarer til varmeforbruget i ca. 35.000 huse. Det vil være det første storskala-anlæg i Danmark – men forhåbentligt ikke det sidste. I København ved vi eksempelvis, at der er et potentiale for at forsyne op mod 100.000 huse med grøn fjernvarme fra geotermi.

Det, som gør geotermi ekstra oplagt i Danmark, er, at det varme vand kan pumpes op, uanset om det blæser, eller Solen skinner. Med vores store andel af vindkraft er geotermi en kærkommen stabil kilde til varme i radiatorerne, som betyder, at vi kan skrue ned for brugen af andre brændsler, herunder biomasse. Derudover sikrer aftalen, at forbrugerne ikke skal bære risikoen, hvis de kilometer-dybe boringer i undergrunden slår fejl.

Samtidig spiller geotermi godt sammen med en anden af den grønne omstillings helt store styrkepositioner – den danske tradition for kollektiv varmeforsyning. Mere end 60.000 kilometer fjernvarmerør, som altovervejende er ejet af kommunale og andelsejede fjernvarmeselskaber over hele landet, forsyner to af tre danske husstande med varme.

Så der er god grund til at skrue op for de varme vandstrømme dybt nede fra undergrunden. Med den nylige aftale har vi taget et godt skridt på vejen mod en endnu mere klimavenlig kollektiv varmeforsyning, der skal understøtte indfrielsen af Danmarks og Parisaftalens vigtige klimamål.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.