Der er kvinder nok

Det går da fremad med andelen af kvinder i danske virksomheders bestyrelser, gør det ikke? Det er et spørgsmål, mange – tøvende og forsigtigt – stiller, når talen falder på den meget lave andel af kvinder i danske virksomheders bestyrelser, vi ser i dag.

Svaret er – frit citeret efter en tidligere dansk (mandlig) udenrigsminister: Tjah, bum – bum – bum. I 2014 var der 28.819 kvindelige medlemmer af bestyrelser i danske virksomheder. I 2019 var det steget til 32.136. Andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer steg i perioden fra 19 pct. til – 19 pct.! Ja, du læste rigtigt, og det er ikke en fejl. Andelen er kvinder i bestyrelser har ikke rokket sig ud af stedet siden 2014. Andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer er godt nok øget marginalt hos virksomheder med mindst 250 medarbejdere fra 19 pct. til 20 pct., og i C25-selskaberne er andelen nu nået op på 30 pct. Men store virksomheder fylder ikke ret meget i statistikken, så det har lange udsigter at nå op på de 40 pct. kvinder, der er sat som mål for større kønsdiversitet i bestyrelser.

Hvad er så de gode nyheder? Jo, det er i hvert fald ikke længere mangel på dygtige kvindelige kandidater, der er problemet, hvis det nogensinde har været det. Vores bestyrelsesuddannelser søges i stigende grad af kvinder, og det er mit indtryk, at det også gælder de øvrige bestyrelsesuddannelser på markedet. Andelen af kvinder var 26 pct. på vores bestyrelsesuddannelse i første halvdel af 2020. I anden halvdel af året steg den til 43 pct. Dette niveau fastholdes i år, hvor kvinderne udgør 46 pct. af de hold, der starter til april. Der bliver således uddannet mange dygtige kvinder til at varetage arbejdet i en bestyrelse. Nok til at i hvert fald rekrutteringen af nye bestyrelsesmedlemmer med lethed kan leve op til ønsket om en andel på mindst 40 pct. af det underrepræsenterede køn. Og hvis vi først får rekrutteringen på plads, kommer sammensætningen af bestyrelserne også til at leve op til målet i løbet af forholdsvis få år.

Desværre halter uddannelsen til at varetage formandsrollen lidt efter, men jeg forventer, at det vil rette sig, i takt med at flere kvinder gennemfører grunduddannelsen.

Men hvorfor er det her egentlig vigtigt? Skal det ikke være op til virksomhederne selv at vælge lige præcis de bestyrelsesmedlemmer, de ønsker? Jo, det skal det efter min mening helst. Det er bare sådan, at den ene undersøgelse efter den anden dokumenterer, at kønsdiversitet i bestyrelser og for den sags skyld også i de øvrige ledelseslag er gavnlig for konkurrenceevnen. Så samfundet og virksomhedsejerne har en fælles interesse i at fremme diversitet.

Jeg vil derfor opfordre virksomhedsejerne til at huske kønsdiversiteten, når de fremover skal vælge nye bestyrelsesmedlemmer. Det giver simpelthen bedre resultater, og der er dygtige, veluddannede kvinder nok at tage af.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.