Boliggaranti viser vejen ud af hjemløshed

Aarhus har indført en boliggaranti til unge hjemløse, for alle har ret til at bo godt.

Artiklens øverste billede
Tegning: Rasmus Sand Høyer

For en uge siden trådte Aarhus’ nye boliggaranti til unge hjemløse i kraft. Boliggarantien er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og de aarhusianske boligforeninger og betyder, at aarhusianske unge, som bliver ramt af hjemløshed, er garanteret en god og billig bolig, senest seks måneder fra de har ansøgt.

Mange vil få deres boligtilbud langt hurtigere, og på den måde får unge hjemløse nu den samme garanti for tag over hovedet, som vi i mange år har givet unge, der flytter til Aarhus for at studere.

Aarhus har desværre opnået en tvivlsom position som den by i Danmark, som – forholdsmæssigt – har flest unge hjemløse.

Kernen i garantien er naturligvis selve boligen. Men takket være en tilførsel af midler kan Aarhus Kommune følge op med en social støtteindsats og hjælp til at komme i uddannelse og job, som lever op til standarden for Housing First-indsatser. Både international forskning og vores lokale erfaringer viser, at det er det, der skal til for varigt at løfte mennesker ud af hjemløshed. Støtten giver den unge en god start i den ny lejlighed og det ny naboskab, så boligen også bliver til et hjem.

På den måde er boliggarantien til unge en socialpolitisk milepæl, som skal medvirke til, at Aarhus kan få bekæmpet den hjemløshed, som i 10 år er vokset og blevet et af byens største sociale problemer. Aarhus har desværre opnået en tvivlsom position som den by i Danmark, som – forholdsmæssigt – har flest unge hjemløse. Det kan vi ganske enkelt ikke være bekendt i en by, som ellers oplever en enorm fremgang og velstand.

Langt de fleste hjemløse kan komme til at klare sig godt i egen bolig med den rette støtte. Derfor er det helt afgørende, at der er tilstrækkeligt med boliger, som de unge har råd til at betale. Og det er en udfordring efter 10 år med en enorm befolkningsvækst i Aarhus, som ikke mindst skyldes unge, der søger til Aarhus for at studere. Et hårdt boligmarked, hvor det er svært for unge på SU og med lave indtægter at finde et sted at bo, er i sig selv med til at drive en stigning i hjemløsheden, hvor flere unge ender som såkaldte sofasurfere, der overnatter hos venner og bekendte.

I disse år opfører de aarhusianske boligforeninger derfor med kommunal støtte over 3.000 nye, attraktive ungdomsboliger. De mange nye boliger er nøglen til, som man vil sige i en aktuel tv-reklame for et byggemarked, at bygge ungehjemløsheden væk. Vi ved, at det er en model, der virker og giver en bedre tilværelse for de unge. Og så indebærer det tilmed den gevinst, at det faktisk også koster mindre for samfundet, når den unge kan klare sig i egen bolig med støtte.

For de unge, som ikke kan klare sig alene i en almindelig lejlighed eller ungdomsbolig, er det naturligvis stadig Aarhus Kommunes opgave at sikre, at der er særlige boligtilbud. Men med boliggarantien og det omfattende nybyggeri kan kommunen nu koncentrere de særlige støtteindsatser om de unge, som har allermest brug for hjælp. Dermed er boliggarantien et væsentligt skridt i retning af at leve op til et af de helt basale krav til et velfærdssamfund: at alle har ret til at bo godt.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.