Den splittelse, mange tosprogede lever med, ville jeg aldrig have forstået, hvis ikke jeg havde kendt Halima

Ny skole koster Aarhus kommune 339 mio. kr. – er det en aprilsnar?

Partierne i Aarhus Byråd har indgået politisk aftale om et skoletilbud i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven, som blandt andet omfatter opførelse af en ny skole. Den nye skole i Gellerup forventes at stå klar til skoleåret 2025/2026 og anslås at koste kommunen 339 mio. kr. Jeg forstår ikke, hvordan en ny skole skal kunne løse integrationen.

Det er som ”Kejserens nye klæder”. Jeg mener, at ghettoskoler med 95 pct. tosprogede børn skal afskaffes. Skolerne bliver mere og mere opdelte. Jeg tror først, vi lykkes med integrationen, når vi har en folkeskole, der repræsenterer mangfoldigheden i samfundet.

Jeg er selv opvokset i et boligkvarter, der i dag er blevet en ghetto. I min klasse var der allerede dengang en del tosprogede elever. Halima havde det svært. Hun ville gerne være som os andre. Hendes forældre forlangte, hun gik tyrkisk klædt og med tørklæde. Det resulterede i, at hun hver morgen gik forbi sin danske veninde. Hos veninden havde hun tøj liggende. Tø,j der lignede tidens mode. Her skiftede Halima sit tøj og tog tørklædet af. Efter skole tog hun igen forbi veninden, for igen at ligne den tyrkiske pige, som forældrene ønskede. Den splittelse, mange tosprogede lever med, ville jeg aldrig have forstået, hvis ikke jeg havde kendt Halima.

Halima var en gevinst for min skolegang. Jeg oplevede på tætteste hold den verden, hun levede i, og fik en forståelse for denne. Samtidig lærte Halima også om mig og mine værdier. Jeg er så glad for, at jeg har haft muligheden for at gå i skole med så mange klassekammerater med anden etnisk baggrund. Vi fik opbygget en gensidig respekt og forståelse på tværs af kulturelle forskelligheder. På den måde synes jeg, integrationen lykkes.

Jeg tror ikke på, at skoler med 95 pct. tosprogede elever fremmer integrationen. Tværtimod. Skolen skal afspejle det samfund, vi lever i, og det skal være et sted, hvor vi møder hinanden på kryds og tværs. Undersøgelser viser, at der skal være over 40 pct. tosprogede i en klasse, før det faglige niveau bliver hevet ned for de andre elever i klassen. En løsning kunne være at gøre det muligt for de tosprogede at flytte ud i forstæderne og et loft på maksimalt 20 pct. tosprogede i klasserne.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen