Letbanens manglende tilgængelighed

Handicaprådet i Odder er stadig dybt skuffet over letbanens manglende tilgængelighed. Skåltalerne ved indvielsen af Letbanen Aarhus –Grenå var fuldstændig blottet for omtale af den manglende tilgængelighed.

Letbanens ansvarlige har ganske vist ikke begået noget ulovligt. Det har vi ombudsmandens ord for, og der er heller ikke noget brud på handicapkonventionen.

Her i Danmark har vi på boligområdet masser af regler for byggeri, så mennesker med handicap er tilgodeset i vid udstrækning. Et sådant lov sæt findes ikke på transportområdet. Derfor kan Letbanen slippe af sted med at etablere et togprojekt til ca. 4 mia. kr. uden at indtænke fuld tilgængelighed.

Et er, at Letbanen ikke har begået lovbrud. Noget andet er, at de ansvarlige må lægge ryg til, at en gruppe borgere ikke kan gøre brug af letbanen, på sammen vilkår som andre borgere. Det er derfor etisk og moralsk forkasteligt, at letbanen er i drift, selv om 15 stoppesteder mellem Odder og Grenå ikke har fuld tilgængelighed.

Handicaprådet i Odder har drøftet problemstillingen med Dansk Handicapforbund, som vil rejse sagen i Folketinget, når den nye transportminister er udpeget. Pågældende vil blive stillet følgende spørgsmål:

Hvad mener ministeren om, at Letbanen ikke er fuldt tilgængelig for mennesker med handicap?

Den omstændighed at Letbanen ikke er i stand til at overholde EU’s normkrav TSI på afstand mellem perron og tog, er det noget ministeren vil gøre noget ved?

Hele problemstillingen viser, at der er lang vej igen for at mennesker med handicap kan føle sig inkluderet i samfundet på alle niveauer. Handicaprådet har derfor fortsat en meget vigtige opgaver at løse.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen