Himmelbjerget er samfundspoesi

Med kombinationen af den udvalgte sublime natur, taler, historier, festlige folkemøder, traktørsteder, folkelig historie, sange, digte, mindesten og meget mere udgør Himmelbjerget et stort, mageløst poetisk værk.

Artiklens øverste billede
Turisme har altid været en del af Himmelbjergets historie, men Skanderborgs Kommunes helhedsplan har prioriteret turistmæssige forhold højere end forhold, der er mere grundlæggende for almenvellet, mener Anders Hougaard. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen

Med lov skal land bygges, hedder det i Jyske Lov fra 1241. Og hvilken vigtig og holdbar idé det har vist sig at være med vores moderne retssamfund.

Love, regler og andre former for formelle principper har i det hele taget spillet en helt central rolle i den historiske opbygning af vores land og i vedligeholdelsen af den demokratiske struktur i vores samfund. Ikke desto mindre kan man spørge sig selv, hvilket land og hvilke samfundsmæssige fællesskaber vi ville have, hvis vores land “kun” var etableret på abstrakte betragtninger om ting som tolerance, stemmeret og ytringsfrihed?

Ifølge den store amerikanske digter Walt Whitman er det frie samfunds principper blot døde ord på papir. Derfor er der brug for en samfundspoesi, der vækker vores følelser for det frie samfunds idéer. Der er brug for værker, der giver forankring, skaber identitet og i det hele taget gør vores idéer om samfundet relevante og sanselige. Eller, som Whitman siger: Mennesker holdes ikke sammen af papir og segl, det gør kun et levende værk.

Præcis sådan et værk af meningsfuld, levende substans har vi i den grad på disse kanter. Vi har nemlig Himmelbjerget! Og dette værk blev netop også skabt af Blicher og mange andre med fornemmelse for behovet for en samfundspoesi. Med kombinationen af den udvalgte sublime natur, taler, historier, festlige folkemøder, traktørsteder, folkelig historie, sange, digte, mindesten og meget mere udgør bjerget et stort, mageløst poetisk værk.

Det er et værk, som vi gennem to århundreder har opsøgt og i al fremtid vil kunne opsøge på grund af netop denne afgørende kvalitet: Her kan vi mærke det landskab, de tanker, de følelser og de idéer, vores fællesskab bygger på.

I øjeblikket afventer vi nyt fra styregruppen om den videre process omkring helhedsplanen for Himmelbjerget. Beklageligvis blev hele processen for en håndfuld år siden sat i søen som et turistprojekt. Vi skriver beklageligvis, fordi det giver et skævt billede af, hvad bjerget først og fremmest handler om som centralt, levende historisk sted.

Turisme har altid været en del af bjergets kendte historie, og turismen hører hjemme på bjerget. Men det er som samfundspoetisk værk, at bjerget har sin større og dybere betydning. Det er den gave, vi og kommende samfundsborgere er givet. Derfor må det også være det, der sætter rammen for den videre idéudvikling og for turistmæssige tiltag. I modsat fald har man prioriteret turistmæssige forhold højere end forhold, der er mere grundlæggende for almenvellet.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.