Der er brug for beboerfornyelse i Gellerup

Gellerup er på mange måder symbolet på, hvordan integrationen er slået fejl.

Artiklens øverste billede
Tegning Rasmus Sand Høyer.

Årtiers misforstået tolerance er på det nærmeste støbt i beton i Gellerup. Utallige velmenende projekter har forsøgt på at rette op på områdets dårlige ry og rygte, men lidt har hjulpet. Mange millioner er blevet spildt på det ene og det andet. Hvis der er en ting, man kan lære af de mange projekter i Gellerup, så er det, at der ikke kun er behov for byfornyelse, men også beboerfornyelse.

Med ghettoplanen kommer der reelt en beboerfornyelse. En stor del af de gamle lejligheder bliver revet ned, og i stedet bliver der bygget ejerboliger. I alt skal 600 boliger rives ned. 400 i Gellerup og 200 i Toveshøj. Nedrivningerne skal give plads til nye boliger og erhverv. Der vil samlet komme flere boliger end i dag, så der i 2030 vil bo 9.000 i området mod 5.000 i dag.

Det er den helt rigtige vej at gå. En mere blandet bydel vil øjeblikkeligt tilføre et løft til områdets daginstitutioner og skoler. I det tidlige forår besøgte jeg en af daginstitutionerne i Gellerup. Det var helt tydeligt, at der er kæmpe udfordringer, når en meget stor del af børnene på en stue har vanskeligheder ved at mestre dansk, og de udfordringer bliver kun større, når de rammer folkeskolen. 

Pædagogerne har i høj grad fagligheden og erfaringen til at hjælpe med sproget, men det er tæt på umuligt, når næsten alle børn har tosproglig baggrund. Derfor er det vigtigt, at der kommer en meget mere blandet sammensætning af beboerne i Gellerup. 

Det kan lyde kontroversielt og dyrt at rive boliger ned. Alternativet er dog langt værre, nemlig at Gellerup blot får lov til at udvikle sig til et parallelsamfund, hvor den eneste kontakt til det omkringliggende samfund er overførselsindkomster. Sådan har det desværre været i store dele af Gellerup, og den udvikling skal bremses. Vi vil ikke have sorte pletter på danmarkskortet, hvor danske værdier om frihed og ligestilling er fraværende. 

Med ghettoplanen sætter vi ind på mange fronter og ikke kun med bulldozere. Mindst lige så vigtig er indsatsen over for de helt små, hvor styrkelse af daginstitutionerne og obligatoriske læringstilbud er en del af redskaberne. Vores mål er, at børn fra Gellerup fremover skal have lige så gode forudsætninger, når de starter i skolen, som deres jævnaldrende fra andre dele af byen. Her er de mange initiativer i ghettoplanen et vigtigt skridt på vejen til, at Gellerup går fra at være ghetto til at være attraktivt boligområde. 

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.