Affald fisket op fra havnens bund
Mere end 40 deltagere var mandag mødt op på Aarhus Lystbådehavn for at gøre havnen ren.
Der var livlig aktivitet på Aarhus Lystbådehavn mandag, da roere, sejlere, dykkere og mange andre var mødt op for at deltage i projektet Ren Havn.
Med hjælp fra de deltagendes optimistjoller, kajakker, kanoer og dykkerudstyr gik de fremmødte i gang med at samle så meget affald som muligt op fra havnens bund.
Dykkerne samlede skraldet, børn i optimistjoller bjærgede det op i deres både, og roerne slæbte det på land, hvor landkrabberne stod klar til at assistere.
»Ad, det lugter,« lød det fra to af de yngre deltagere, Esther Houborg på 10 år og den niårige Joanna Glavind Clausen, da en rådden lugt bredte sig, efterhånden som de fik hevet affald op i båden.
Pigerne er begge medlemmer af Aarhus Sejlklub og havde denne dag til opgave at hjælpe dykker Rasmus Bro fra Dykkerklubben Bunden af med sit affald.
»Jeg skal nok finde nogle større ting til jer, piger, men jeg starter lige med det små, så bunden ikke hvirvler op,« sagde Rasmus Bro, inden han endnu en gang dykkede ned under vandet med luftbobler hvirvlende op til overfladen.
Sammenhold på havnen
»Det er andet år, vi holder arrangementet, der er et ægte græsrodsinitiativ og et udtryk for aktivt medborgerskab,« siger Paul Natorp fra foreningen Sager der Samler, der har været med til at starte initiativet.
»Alle bidrager med det, de vil, og sammen skaber vi et nyttigt arrangement, hvor vi passer på det miljø, som alle har glæde af. Sidst, men ikke mindst har man det sjovt sammen og lærer hinanden at kende på tværs af klubberne,« forklarer han.
En, der har draget nytte af initiativet, er Anne Dall, der er træner i Aarhus Sejlklub.
Fra en motorbåd var hun med til at holde øje med aktiviteterne fra vandsiden, hvor hun sikrede sig, at alle havde det godt.
»Der er dykkere i vandet. Hold øje med boblerne,« råbte hun til en sejlbåd, der var på vej ind til kajen.
»Jeg var også med sidste år, og jeg har først og fremmest lært folk at kende i de andre klubber på havnen. Det giver en god stemning, og det er samtidig rigtig fedt, at jeg nu kender til flere alternativer, som jeg kan foreslå de børn, der ikke bryder sig om at sejle. Og de forældre, der hver uge bare står og ser på, jamen, de kan da tage sig en kajaktur i stedet,« siger Anne Dall.
Hen ad eftermiddagen fortsatte affaldet med at blive fragtet til kajen i en lind strøm. Her var de yngste deltagere beskæftigede med at undersøge, hvad der foregik under vandet, ved hjælp af undervandskikkerter.
Havnebunden gemte ud over gummistøvler, dåser og metalaffald dækket af blåmuslinger bl.a. på en cykel, en indkøbsvogn og en affaldscontainer. Sidstnævnte blev slæbt på land af en kajak og en SUP-surfer, der er en form for surfing, hvor man står op på brættet og padler.
Vinderen blev kåret
»Hvad har I fundet,« spurgte en nysgerrig, der tilbragte dagen på en af sejlbådene, der lå til kaj i det gode vejr.
Efterfølgende blev der bygget skulpturer af det ildelugtende affald, hvorefter den største og mest kreative bunke blev kåret som vinder.
Arrangementet blev hen ad aftenen afsluttet med grill, hvor de flittige bjærgere kunne forsyne sig med mad sponsoreret af virksomheder på havnen.
På sigt er det målet, at arrangementet skal tiltrække flere udefrakommende og uorganiserede brugere af Aarhus Lystbådehavn.