Incuba kæmper med Navitas-udlejning

Forskerparken Incuba har svært ved at udleje kontorer i Navitas, der åbner til august. En ny model kan give studerende mulighed for praktik i egen virksomhed i Incuba.

Artiklens øverste billede
Navitas på havnen er 38.000 kvm fordelt på otte etager. De nederste etager er fælles for alle, og derefter får maskinmestrene 3. etage, ingeniørerne 4. og 5. etage og Incuba de tre øverste etager. Arkivfoto: Gregers Tycho

Der bliver snart liv på de fem nederste etager, når to skoler til juli starter indflytningen i stjernebygningen Navitas på Aarhus Havn.

Men de tre øverste etager får en del ledige kontorer, for forskerparken Incuba kæmper fortsat en hård kamp mod krisen for at lokke virksomheder til at leje sig ind i toppen af Navitas.

»Krisen er slet ikke overstået for de virksomheder, vi arbejder med, og samtidig er der tusindvis af ledige kvadratmeter i resten af byen,« siger Niels Chr. Sidenius, direktør for Incuba.

Han vil ikke sætte tal på, hvor mange af de 185 kontorer, der er udlejet i øjeblikket, men erkender, at en målsætning om at have halvdelen lejet ud til den 1. august kan blive svær at nå.

»Det er fortsat vores målsætning, men det er svært at sige, om vi når det til den 1. august,« siger han.

Niels Chr. Sidenius har tidligere fastslået, at som forskerpark skal man gå forrest og tage den risiko, det giver, når man vil tiltrække nye virksomheder. Og målet er fortsat små og mellemstore virksomheder inden for området energi og cleantech.

»Vi vil også gerne have lidt større og mere etablerede virksomheder ind i huset, men målet har aldrig været de helt store virksomheder, der skal bruge 1.000 kvm, og vi tager ikke hvem som helst ind,« siger direktøren.

Indvendig klargøring

Han forventer dog, at interessen vil stige, når huset i løbet af sommeren og august befolkes med 2.000 studerende og 300 undervisere fra Ingeniørhøjskolen, der er en del af Aarhus Universitet, og Aarhus Maskinmesterskole.

På positivlisten kan Niels Chr. Sidenius, der er formand for byggeriets styregruppe, desuden notere, at byggeriet ser ud til at holde tidsplanen.

I øjeblikket klargøres huset indvendigt og tjekkes for fejl og mangler frem til den 1. juli, når de to skoler begynder at flytte ind, så de kan være klar til studiestart.

Anders Hanberg Sørensen, rektor for Aarhus Maskinmesterskole, er overbevist om, at også forskerpark-delen vil blive fyldt op, når først huset får liv.

Praktik i eget firma

Og han har masser af idéer.

»Navitas vil give os en hel masse nye muligheder for tværgående samarbejde. Vi arbejder blandt andet sammen med Region Midtjylland om en model, hvor studerende kan lave deres praktik i egen virksomhed, så de på Incubas etager kan få lov at prøve sig af som iværksættere. Og de første tilbagemeldinger på fra de studerende er meget positive,« siger han.

Aarhus Maskinmesterskole har ca. 100 undervisere og 900 studerende, og de flytter ind i Navitas i løbet af juli, så de er klar til at tage imod de første studerende mandag den 11. august.

Otte etager til 1 mia. kr.

Conni Simonsen er direktør for Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet.

»Vi glæder os i den grad til at flytte ind, for Navitas vil give en masse nye muligheder for nye samarbejder,« siger hun.

Hun forventer at flytte ca. 1.500 studerende og undervisere fra de nuværende lokaler på Dalgas Avenue til Navitas i løbet af juli, så skolen er klar til studiestart i midten af august.

Navitas er 38.000 kvm fordelt på otte etager. De nederste etager er fælles for alle, og derefter får maskinmestrene 3. etage, ingeniørerne 4. og 5. etage og Incuba de tre øverste etager. I kælderen er der parkering i to etager for 685 biler og 1.000 cykler.

Prisen for byggeriet er ca. 1 mia. kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.