Advokat skal betale millionerstatning

Aarhus-advokaten Poul Holmgård skal betale en erstatning på 5,5 mio. kr. til en tidligere klient.

Artiklens øverste billede

Vestre Landsret har stadfæstet en dom fra Retten i Aarhus om, at advokat Poul Holmgård skal betale en millionerstatning. Landsretten har samtidig afgjort, at det er advokaten personligt og ikke hans forsikringsselskab, der skal betale erstatningen.

Poul Holmgård var i august 2003 involveret i overtagelsen af Dansk Energiprodukter – et mindre, privat olieselskab, som var gået i betalingsstandsning i sommeren 2003.

En af hans gode venner og mangeårige klienter, Svend Aage Jensen, ville gerne købe, og på hans vegne fremsatte Poul Holmgård et tilbud på først 7,5 mio. kr., som siden blev forhøjet til 8,5 mio. kr.

Svend Aage Jensen kunne selv skaffe 2-3 mio. kr., og planen var så, at Poul Holmgård gennem Hadsten Bank skulle skaffe resten, enten ved at kautionere eller selv investere.

Da tilbuddet blev sendt frem til benzinselskabets kurator, var finansieringen således ikke på plads, men hverken advokaten eller hans klient tog forbehold for det i tilbuddet.

Den 12. august 2003 skulle hele købesummen deponeres, og det fallerede selskab skulle overtages den 1. september.

Solgt med tab

Da pengene ikke kom, rykkede kurator for beløbet, men den 27. august måtte Poul Holmgård skrive, at det ikke var lykkedes at skaffe pengene, og man måtte afstå fra handlen. Dansk Energiprodukter A/S kunne ikke sælges som going concern, men i enkeltdele for 2,8 mio. kr., og boet opgjorde tabet til 5.543.000 kr.

Svend Aage Jensen blev dømt til at betale de mange penge, men da han ikke havde dem, blev han erklæret konkurs med en gæld på 14 mio. kr.

Boet efter Svend Aage Jensen anlagde efterfølgende den aktuelle sag mod Poul Holmgård, idet man mente, at han havde rådgivet sin klient for dårligt og var direkte årsag til det store tab.

Det fremgår af forklaringerne i retterne, at Poul Holmgård var viklet ind i hele processen, både som rådgiver og som den, der skulle skaffe pengene.

Således siger begge instanser, at Poul Holmgård burde have indset »den endog meget betydelige risiko«, som hans klient pådrog sig ved ikke at tage forbehold for finansieringen, før han fremsatte tilbuddet.

Poul Holmgård kendte også klientens finansielle forhold og vidste, at han ikke alene kunne løfte opgaven.

Forklaring blev undsagt

Svend Aage Jensen forsøgte i retten at hjælpe sin gode ven. I byretten forklarede han således, at Poul Holmgård havde rådgivet ham om risikoen, men at det var ham selv, der pressede på for at afgive tilbuddet.

Men den forklaring godkender retterne ikke. Tværtimod mener dommerne, at Svend Aage Jensen direkte løj i retten.

I landsrettens afgørelse står det direkte, som man kan forvente af jurister, at man ikke kan lægge den forklaring til grund, idet Svend Aage Jensen i mange år har kendt og samarbejdet med Poul Holmgård og dermed kan have forskellige motiver til at afgive en forklaring, der er til fordel for Poul Holmgård – uden samtidig at være til umiddelbar skade for sig selv, da han er under konkurs.

Poul Holmgård havde i forlængelse af denne sag anlagt sag mod AIG Europe, hvor han var ansvarsforsikret.

Men begge retter frifinder selskabet, da Poul Holmgård forud for tegningen af forsikringen havde afgivet urigtige forklaringer. Han skrev i maj 2006 under på en erklæring om, at der ham bekendt ikke ville blive rejst krav mod ham.

Denne erklæring blev skrevet, få dage før han som advokat for netop Svend Aage Jensen førte den aktuelle sag i Vestre Landsret, og det burde efter rettens mening have stået klart, at der var en indlysende risiko for et erstatningskrav mod advokaten, hvis hans klient tabte sagen.

Derfor er forsikringen tegnet under forkerte forudsætninger, og AIG Europa slipper for at betale.

Thisted Forsikring, der havde dækket advokaten tidligere, slipper også, da han først anmeldte skaden i den aktuelle sag, to år efter at forsikringen var opsagt.

Stor regning

For Poul Holmgård personligt bliver det en dyr affære, da han ikke er dækket af forsikringen.

Først skal han betale 5.543.106 kr. til konkursboet Svend Aage Jensen med renter tilbage fra 2009. Hertil kommer sagens omkostninger ved byretten med 843.000 kr. og yderligere omkostninger for landsretten med 355.000 kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.