Midtjyderne tager mest ADHD-medicin

Region Midtjylland ligger i top i brugen af ADHD-medicin sammenlignet med de øvrige regioner.

Artiklens øverste billede

Region Midtjylland behandler betydeligt flere patienter for udviklingsforstyrrelsen ADHD end de øvrige regioner, viser en monitoreringsrapport om medicinforbruget i Region Midtjylland.

Regionsrådet har nu bedt forvaltningen og hospitaler om at være særligt opmærksomme på ADHD-området og lave tilbagemeldinger.

»Der er ingen, som skal være ADHD-patient, hvis man ikke har det. Jeg håber heller ikke, at der bliver stillet forkerte diagnoser. Vi har ingen interesse i at få et øget medicinforbrug, hvis man kan sætte noget andet i stedet for,« siger næstformand Bente Nielsen (SF).

Antallet af ADHD-patienter er steget eksplosivt de senere år, og den seneste opgørelse viser, at 6.500 voksne i Region Midtjylland var på ADHD-medicin i 2012.

Det var tre gange så mange som i 2008, og udviklingen fortsætter. Ifølge Bente Nielsen er der dog ikke nogen entydig forklaring på stigningen.

»Tidligere ville forældre rigtig gerne have en social diagnose og ikke en medicinsk diagnose. Det har ændret sig markant. Forklaringen kan også være, at vores læger måske er hurtigere til at udrede, så man også får fundet flere,« siger Bente Nielsen.

Hurtigt ude

Den teori støtter overlæge Lars Merinder fra Aarhus Universitetshospitals Ambulatorium for Rusmiddelpsykiatri og ADHD i Risskov.

»Det er mit indtryk, at vi har været relativt hurtigt ude med at få sat patienter med ADHD i behandling i det her område. Jeg kan forestille mig, at de andre regioner kommer op på Region Midtjyllands niveau, når de får flere klinikker og udredningssteder, og det vil også betyde, at diagnosen bliver mere almindelig,« siger han og henviser til, at ADHD-niveauet i udlandet bl.a. i Norge er højere end i Danmark.

Han har ikke de aktuelle tal for ADHD-patienter i regionen, men vurderer, at der er flere end de 6.500 i 2012.

Mere systematik

»Vi er først nu ved at finde ud af, hvordan vi får de rigtige data ud, men jeg vil absolut tro, at der er blevet flere. Der har været en opstartsfase, hvor man er begyndt at diagnosticere mere systematisk,« siger Lars Merinder.

Stigningen i medicinforbruget skyldes ikke mindst, at flere voksne får ADHD-diagnosen. Ifølge formand for ADHD-Foreningen Midt-Østjylland Søren Zastrow kommer mange voksne til udredning, fordi deres børn er blevet udredt.

»De er under udredningen blevet klar over, at de har det samme, så først er det børnene, og så er det forældrene. Regionen kommer så også til at ligge højt, når den har flere centre, hvor flere kan blive udredt,« siger han.

Den Regionale Lægemiddelkomité har flere gange bedt Sundhedsstyrelsen om at udstikke nogle fælles kliniske retningslinjer for diagnosticeringen af ADHD. Sundhedsstyrelsen meddeler, at retningslinjer for børn og unge bliver sendt ud i næste måned, mens arbejdet med retningslinjer på voksenområdet først lige er begyndt.

Regionsrådets næstformand Bente Nielsen håber, at det kan være med til at give et mere ensartet billede regionerne imellem.

»I og med der er efterlyst fælles retningslinjer, er der jo en erkendelse af, at det er svært at forklare så markant en forskel fra den ene region til den anden,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.