Trafiktal skal løsne propperne
Trængsel: Med nye her-og-nu-målinger på byens veje vil Aarhus Kommune gøre livet lettere for bilisterne.
Trafikpropperne behøver ikke længere overraske bilisterne i Aarhus. Med kommunens netop lancerede her-og-nu-målinger for trængslen på byens overordnede vejnet kan de via en ny app, ”Skal jeg køre nu”, få at vide, hvor lang tid ekstra de må forvente at sidde bag rattet, når de kører på arbejde.
App’en er lavet på CAVI, Aarhus Universitet, og fungerer blot som en smagsprøve på, hvad de trafikdata, som kommunen fra i dag lægger åbent ud, kan bruges til. Tanken er, at app-udviklere, navigationsfirmaer og andre interessenter kan bruge data til at udvikle værktøjer, så bilister i Aarhus lettere kan vælge rute og undgå de værste trafikpropper. Dermed kan kapaciteten på byens veje udnyttes bedre.
»Det vil betyde, at du får et bedre datagrundlag at foretage dine valg på,« konstaterer Michael Bloksgaard, projektleder hos Trafik og Veje.
Afdelingsingeniør Trine Buus Karlsen tilføjer:
»Du kan få at vide, at du skal køre 10 minutter før eller vente en halv time, og så kan vi sprede nogle af myldretiderne ud.«
Kommunen har sat 135 modtagerbokse op på det overordnede vejnet, og via de bluetooth-enheder i mobiltelefoner, gps’er og anden elektronik, bilister kører rundt med, måler de, hvor lang tid det tager at komme fra punkt A til B. Dermed kan trængslen fastslås i realtid, og kommunens data kan, ifølge Michael Bloksgaard, således forbedre f.eks. Google og TomToms værktøjer.
TomTom vil se på data
»Fordi der er rigtigt mange data, og de bliver opdateret hele tiden,« forklarer han og konstaterer, at Googles historisk baserede data f.eks. ikke tog højde for, at der var faldet sne i sidste uge. Da han kørte på arbejde holdt de annoncerede ekstra fem minutters køretid i hvert fald ikke – køreturen blev 50 minutter længere.
Ifølge Trine Buus Karlsen vil Vejdirektoratet gerne bruge kommunens målinger til gøre egne data mere præcise. Hos navigationsfirmaet TomTom hilser nordisk regionschef Tom Jensen de nye data velkommen, og han vil se nærmere på, om de rent teknisk kan bruges i firmaets produkter.
»Der er ingen tvivl om, at jo flere oplysninger du har som bilist, jo bedre stillet er du. Hvis et sådan tiltag fra Aarhus Kommune kan fremme anvendelsen af navigation, er vi selvfølgelig interesserede i det,« siger han.
De nye trafikdata kan kommunen også bruge til at opdage problemer i trafikken og hurtigt reagere. Således blev kommunen i sine første gennemgang af de nye tal overrasket over problemer på ringvejen, hvor der nu skal laves løsninger.