Voldsom strid om hjemløses teltlejr

Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simseks (V) politianmeldelse af en flok hjemløse på Godsbanerne møder stor kritik. »Det er dybt forkasteligt, at Venstre nu sætter sig i spidsen for at få smidt de hjemløse ud i kulden midt i en kold vintermåned,« siger SF’s kommende socialrådmand.

Artiklens øverste billede
Harald på vej mod byen. Hans midlertidige hjem i baggrunden er nu årsag til en politisk strid, der udløser hårde ord. Foto: Jan Dagø

I et hjørne på Godsbanearealet – langt væk fra forbipasserende og med Ringgadebroen som nærmeste nabo – har en gruppe på 10-15 hjemløse i flere uger haft tilholdssted. Med et stort telt og talrige donationer fra gavmilde aarhusianere har de skabt deres egen lejr som ly af vinterkulden.

Ulovligt. For det kræver tilladelse fra kommunen at opholde sig på området, og den tilladelse har de hjemløse ikke.

Men hvis det står til teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V), går der ikke længe, før de hjemløse må finde et nyt tilholdssted. Fredag indgav han nemlig en anmeldelse til politiet i håb om, at de vil fjerne teltet.

»Det er nødvendigt, fordi jeg som ansvarlig rådmand ikke vil lade stå til, når nogle forsøger at skabe et mini-Christiania på kommunens grund uden tilladelse,« forklarer han og tilføjer, at en af baggrundene for politianmeldelsen er, at der har været klager fra flere naboer.

Skarp kritik fra SF

Men Bünyamin Simseks politianmeldelse af de hjemløse på Godsbanen møder skarp kritik. Bl.a. fra den kommende socialrådmand Thomas Medom (SF).

»Det er dybt forkasteligt at Venstre nu sætter sig i spidsen for at få smidt de hjemløse ud i kulden midt i en kold vintermåned. I stedet for at pudse politiet på de hjemløse kunne Simsek have sat sig i spidsen for at få skabt en løsning, så de hjemløse kunne blive boende i deres telt,« siger han og tilføjer:

»De hjemløse forsvinder jo ikke, fordi man piller deres telt ned. Så kan det godt være, at de ikke lige har udfyldt de nødvendige blanketter, men konsekvensen af at sende dem på gaden, imens frosten sætter ind, er dybt alvorlig.«

Halvorsen: Far med lempe

Heller ikke nuværende socialrådmand Hans Halvorsen (S) synes, at man skal skride ind over for de hjemløse.

De hjemløse ved Godsbanen skiller vandene. Nogle aarhusianere giver gaver til de hjemløse, mens Venstres rådmand har meldt dem til politiet. Ifølge en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd er der en stigning i det samlede antal af hjemløse borgere i Danmark; fra 5.290 i 2011 til 5.820 i 2013. Foto: Jan Dagø

»Jeg synes, at vi skal fare med lempe over for denne gruppe. Så længe de passer sig selv og ikke laver alt for mange forstyrrelser, vil jeg ikke gøre noget drastisk, og vi står ikke og skal bruge arealet til noget andet lige nu og her,« siger han.

Halvorsen understreger dog, at når gruppen af hjemløse tyr til at bosætte sig under en tynd teltdug på trods af vinterkulde, er det ikke, fordi der er mangel på steder at være for byens udsatte.

»Det er ikke mit indtryk, at der er behov for flere foranstaltninger andre steder. De nødforanstaltninger, der er her i Aarhus, er nok til, at vi kan huse og give en seng til dem, der har behov for det,« siger han.

Det er imidlertid ikke kun ved ulovligt at indtage kommunens grund, at de hjemløse er kommet på kant med lovgivningen. Flere barmhjertige aarhusianere har nemlig doneret bunkevis af træ og paller til de hjemløse, som er blevet modtaget med stor glæde. Træet bliver brugt til bål.

Bål og brand

Men som udgangspunkt er det ulovligt at brænde ting af i området, der hører under kategorien ”bymæssig bebyggelse”. Man må derfor ikke lave bål på andet end et decideret bålsted – heller ikke i tønder, da det kan genere andre i området. Derudover er der også restriktioner for, hvilke typer træ man må sætte ild til. Det oplyser Affald og Varme.

»Paller må ikke brændes af. De skal genanvendes. Generelt er udgangspunktet, hvis man vil lave bål, at det skal være rent, tørt brænde. Man må altså heller ikke brænde træaffald af,« oplyser Henning Ettrup, der er konsulent ved Affald og Varme i Aarhus Kommune.

Affald og Varme vil dog først rykke ud, hvis de får en henvendelse fra f.eks. naboer, der er generede af røgen.

»Generer det nogen?«

»Hvis der kommer en konkret henvendelse til affaldskontoret, er vi nødt til at forholde os til det. Så må vi ned og kigge på, hvordan det ser ud, inden vi beslutter, om det er noget, vi skal skride ind over for eller se igennem fingre med. Det handler også i høj grad om, hvorvidt det generer nogen,« siger Henning Ettrup.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.