Konservative præster fylder kirkerne
Religion: Aarhusianske præster med kontroversielle holdninger tiltrækker hundreder af kirkegængere hver søndag.
Mens flere af byens kirker har begrænset besøg om søndagen, strømmer kirkegængere til byens konservative præster, fortæller folk i kirkemiljøet.
Disse præster skiller sig ud ved at have en mere klassisk tilgang til Bibelen – de tror på, at Gud skabte verden, at Jesu fødsel var en jomfrufødsel, og at der findes en himmel og et helvede.
Det har en vis tiltrækningskraft i en tid, da folkekirken bl.a. har sagt ja til at vie homoseksuelle, forklarer Marie Vejrup Nielsen, lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet.
»Det er ikke alle, der er enige i den retning, som den almindelige folkekirke bevæger sig i. Og så opsøger de i stedet de præster, som de er mere enige med,« siger hun.
Mens specielt Christianskirken på Christiansbjerg og Skt. Pauls Kirke på Frederiksbjerg – begge kirker med en konservativ præst – i årevis har været kendt for at have mange kirkegængere, er der tale om et decideret boom i de såkaldte folkekirkelige valgmenigheder, som også læser Bibelen klassisk, konservativt.
Så sent som i søndags flyttede valgmenigheden Aarhus Bykirke i nye lokaler på Brammersgade i Aarhus C for at få mere plads. Siden kirken, der har rødder i Indre Mission, blev grundlagt i 2009, er antallet af kirkegængere vokset til omkring 500 hver søndag.
Fornyet vækkelse
Også den karismatiske Aarhus Valgmenighed, der teologisk minder om Bykirken, trækker flere og flere i kirke. For fem år siden havde kirken 550 medlemmer – i dag har den knap 1.000, hvoraf halvdelen er studerende.
Der kan ligefrem tales om fornyet liv til vækkelsesbevægelserne, mener Marie Vejrup Nielsen.
»Det er en ny form for vækkelse, som vi ser i disse miljøer. Flere menigheder bliver dannet, og der er utrolig stor søgning til dem,« siger hun.
Udover at have konservative præster er de succesfulde kirker også kendetegnet ved at bruge rytmisk musik og opprioritere det sociale liv i kirken.
Den traditionelle folkekirke bør tage ved lære, mener Kurt Larsen, lektor på Menighedsfakultetet.
Biskoppen er ikke enig
Men biskop Kjeld Holm er uenig.
»Menighederne har en appel til folk, og det tager jeg til efterretning. Men de står og vifter med hænderne oppe over hovedet og har fri bøn, og det ville almindelige jordbundne aarhusianere næppe kunne føle noget med,« siger han.