Ulovlige migranter kan nu få lægehjælp
Landets anden sundhedsklinik for personer uden opholdstilladelse er åbnet i Aarhus.
Personer uden opholdstilladelse i Danmark kan nu få gratis lægehjælp i Aarhus. Røde Kors har i samarbejde med Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp åbnet en sundhedsklinik i Aarhus for såkaldt udokumenterede migranter.
De tre organisationer åbnede i 2011 en sundhedsklinik i København, hvor udokumenterede migranter gratis og anonymt har kunnet få hjælp med eksempelvis problemer under graviditeten, lungebetændelse eller smerter i ryggen.
4.000 besøg på to år
I løbet af de første to år har der været næsten 4.000 besøg i København, og der har været bud efter en jordemoder 320 gange.
På den baggrund har organisationerne vurderet, at der også i landets næststørste by må være et større antal ulovlige migranter, som ikke får den nødvendige sundhedshjælp.
»Vi har haft en del henvendelser fra Jylland og Østjylland og oplever, at der er et behov, og derfor handler vi,« fortæller Susanne Larsen, præsident i Røde Kors.
60 frivillige læger og jordemødre har allerede meldt sig til at yde en frivillig indsats i klinikken.
Organisationerne ønsker ikke adressen offentliggjort, idet de ønsker en vis diskretion omkring klinikken, men flyers på forskellige sprog vil blive uddelt i bestemte miljøer og informere om tilbuddet om gratis konsultation og medicin.
Lægeløftet forpligter
Næstformanden for Lægeforeningen, Jette Dam-Hansen, er glad for, at der nu også i det vestlige Danmark kommer et tilbud til en gruppe af mennesker, som i praksis ikke har adgang til at få behandling for kroniske sygdomme som diabetes og tuberkulose.
»Vi møder de her meget sårbare mennesker hver dag. Mange af dem er bange for, hvad der skal ske, hvis de bliver undersøgt eller indlagt. Som læger kan vi ikke bare se til og lade mennesker gå rundt med ubehandlede sygdomme. Lægeløftet forpligter os til at give den nødvendige lægehjælp til alle mennesker, uanset hvilken juridisk status de har, siger hun.
Klinikken er 100 pct. privatfinansieret og belaster ikke det offentlige sundhedsvæsen. Finansieringen kommer hovedsageligt fra en række private fonde.
Politi: Ikke fredet
Østjyllands Politi er bekendt med klinikken, men vil ikke overvåge, hvem der kommer der.
»Selvfølgelig vil vi ikke storme en sundhedsklinik og lave ransagninger i tide og utide, men omvendt er man heller ikke fredet, fordi man befinder sig på eller omkring klinikken,« siger chefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen.