Ombudsmanden inddrages i omstridt mølleprojekt

En arbejdsgruppe er imod projektet om at lave en havmøllepark ved Mejlflak.

Det er et slag i ansigtet på de ypperligste naturværdier i Danmark, hvis der kommer en havmøllepark ved Mejlflak i Aarhus Bugt.

Det synspunkt har arbejdsgruppen Østjyder mod vindmøller i Aarhus Bugt, der er nedsat efter konsultationer mellem næsten 30 grundejerforeninger bugten rundt.

»Vi er ikke modstandere af vindmøller eller grøn energi. Men energianlæg skal placeres med omtanke og de rigtige steder. Mejlflak er ikke det rigtige sted til en havmøllepark, da det er et fantastisk fredet område, der bør forblive uberørt af tekniske anlæg. Derfor skal projektet stoppes,« siger Hanne Skou fra arbejdsgruppen.

Hun fortæller, at arbejdsgruppen ser vindmølleprojektet som et æstetisk overgreb på naturen, ligesom hun hæfter sig ved, at Energistyrelsen sidste sommer fremlagde en rapport, hvor det anbefales, at kystnære havvindmøller placeres i storskalalandskaber mod åbent hav frem for småskalalandskaber i indre farvande.

Her mener Hanne Skou, at Mejlflak hører i den sidste kategori, og derfor findes der bedre steder i Danmark at lægge en havmøllepark.

»Den måde, projektet er blevet kørt på, er bare ikke i orden. Der mangler en folkelig debat, og Energistyrelsen anbefaler jo også, at vindmøller skal stå andre steder end ved Mejlflak,« siger hun med henvisning til Energistyrelsens rapport.

Ønsker ny bestyrelse

Derfor har hun og resten af arbejdsgruppen skrevet et brev til repræsentantskabet i NRGi, der er andelsselskabets øverste myndighed og vælger selskabets bestyrelse.

I brevet opfordrer arbejdsgruppen repræsentantskabet til at sammensætte en ny bestyrelse, når denne skal vælges i dag.

Arbejdsgruppen anser den nuværende bestyrelse og formand Søren Egge Rasmussen for at have et brutalt natursyn, ligesom arbejdsgruppen ikke mener, at bestyrelsen har lyttet til borgernes synspunkter i sagen om vindmølleprojektet ved Mejlflak.

Ønsker ingen tilsvining

Kritikken preller af på Søren Egge Rasmussen, der også er formand for selskabet bag projektet HÅB, som står for Havvind Århus Bugt.

»Vi har fået en foreløbig godkendelse af projektet fra Energistyrelsen, og nu venter vi på den endelige godkendelse. Den proces er i gang, og det kan hverken repræsentantskabet eller nogen arbejdsgruppe påvirke,« siger han.

I februar meddelte Energistyrelsen, at hvis projektet skal realiseres, må møllerne højst være 150 meter høje, der må højst være 20 af dem, og de må ikke stå nærmere end 4 km fra kysten.

Ifølge Hanne Skou vil arbejdsgruppen Østjyder mod vindmøller i Aarhus Bugt ikke ind i en diskussion, hvor man sviner hinanden til, men i stedet vil den forholde sig til fakta.

Men netop på de punkter synes Søren Egge Rasmussen, at arbejdsgruppen halter.

»Jeg synes, at tonen blandt modstanderne af projektet er skinger. De er i deres gode ret til at forsøge at påvirke repræsentantskabet, men hvis de vil have indflydelse, må de jo stille op til repræsentantskabsvalget. Desuden påstår de, at der kun er ét af de oprindelige involverede energiselskaber tilbage. Det er ikke rigtigt, for alle er stadig med, selvom ejerandelen har ændret sig en smule siden begyndelsen,« siger han og fortæller, at energiselskaberne i Odder, Galten, Viby og Brabrand nu hver har en ejerandel på 8,9 pct. mod de oprindelige 10 pct.

Ud over utilfredsheden over projektet og bestyrelsen i NRGi har Østjyder mod vindmøller i Aarhus Bugt også klaget til forbrugerombudsmanden over salgsprojektet bag vindmøllerne. Arbejdsgruppen mener, at informationerne i salgsbrochuren og på Vindmøllelaug Aarhus Bugts hjemmeside er ufyldestgørende, ukorrekte og i et vist omfang ikke i overensstemmelse med lovgivningen, og derfor klagede gruppen tidligere på måneden til forbrugerombudsmanden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.