Familie solgte smykker for at slippe fra krigen

Flugten fra krigen i Libanon betød tre dage uden søvn for århusiansk familie. Så kom den hjem til DSB-forsinkelser.

Med de efterhånden obligatoriske 40 minutters DSB-forsinkelse kunne familien Jammal fra Brabrand endelig sætte foden på århusiansk jord efter en opslidende rejse fra bomberne i Libanon.

Da toget fra Københavns Lufthavn tirsdag aften ved 21-tiden rullede ind på banegården i Århus, var det med en familie, der var mærket af oplevelserne i hjemlandet. Trætte og modløse steg de ud til de ventende familiemedlemmer, venner og naboer, som var mødt op for at tage imod dem.

Også to repræsentanter fra Århus Kommune var tilstede for at sikre, at de i alt tre familier, der kom fra Libanon, fik den hjælp, de havde behov for.

På flugt i taxi

Kontrasten mellem det fredelige Århus en sommeraften i juli og det scenario, som familien Jammal forlod i Libanon, kan næsten ikke være større.

Familien Jammal flygtede fra de israelske bombeangreb i en taxi fra havnebyen Saida mod den syriske grænse.

To gange slog missiler ned lige bag taxi'erne på vejen til Syriens grænse. Men hele familien slap ud af det krigshærgede Libanon mandag aften.

Familierne måtte låne penge og sælge kvindernes guldsmykker for at betale de opskruede priser på taxierne, der skulle skaffe dem fra Libanons kyst til den danske ambassade i Damaskus.

De var på besøg hos bedsteforældrene i den libanesiske havneby Saida, da israelerne bombede broer, veje og havne som svar på kidnapningen af to israelske soldater.

»Min moder og min søster turde ikke køre mod grænsen. Det var for farligt, sagde de og græd. Men vi kunne ikke gøre andet,« fortalte den 18-årige Mohammad Jammal.

30.000 kr. for taxatur

»Vi kunne ikke vente længere. Det blev hele tiden farligere at være i Saida.

Taxierne skulle have 1.000 dollars fra hver familie for at køre os til grænsen til Syrien,« fortsætter han.

»Fra grænsen til den danske ambassade i Damaskus kostede det 1.500 dollars. (omkring 30.000 kr. i alt, red.) Vi havde ikke så mange penge. Men nogle af dem lånte vi, og vi måtte sælge min mors og min søsters guldsmykker for at skaffe penge nok.

Vi kørte fra Saida kl. 13, men vejene var ødelagt og fyldt med biler. Vi kunne ikke køre mere end 30 km. Alligevel overhalede vi alle de andre, fordi taxi-chaufførerne kørte hurtigere end dem. To gange slog missiler ned 200 meter bag os.

Ved grænsen holdt der lange køer af biler. Flere end 1.000 - måske. Det tog fire timer at komme over til den syriske side.«

Men da familierne var kommet gennem virvaret af ødelagte veje og broer, busser med flygtninge på vej væk fra Libanon og overfyldte libanesiske biler, der næsten ikke kunne køre, opstod der nye problemer ved den libanesiske grænsekontrol.

Flere timer i paskontrol

Syrerne var to timer om at kontrollere deres pas, og igen skulle taxi-chaufførerne have overpris for at køre dem til den danske ambassade i Damaskus.

Uden for ambassaden var der igen lange køer af palæstinensere og libanesere, der ville hjem til Danmark.

»Ambassaden sørgede for, at alle fik noget at spise. Der var mad nok til alle. Jeg hjalp dem med at købe ind,« fortæller Mohammad Jammal. Da de ankom til ambassaden, ringede Mohammad til sin far, Awad Jammal, og fortalte, at de formentlig ville komme til Danmark klokken to eller tre om natten.

Dage uden kontakt

JP Århus havde kontakt med Mohammad og hans familie første gang i fredags, da de sad i en lejlighed på femte sal i et boligkompleks, der vender ud mod havnen i Saida.

Aftenen før havde hans søster, Rita, forladt Saida og resten af familien. Hun turde ganske enkelt ikke blive i Saida, mens F-16 fly bombede og skød med raketter. Fra havet skød israelske krigsskibe ind over byen. Søndag og mandag var det hverken muligt at ringe til Mohammads danske mobilnummer eller til fastnet-telefonen i lejligheden.

Men sent mandag aften ringede faderen glad til JP Århus og fortalte om opringningen fra Damaskus.

»Jeg har talt med Mohammad. De er i Damaskus og kommer til København klokken to eller tre i nat,«» jublede han.

Han glædede sig for tidligt. Hjemkomst blev forsinket.

»Jeg troede, at vi skulle hurtigt hjem. Men så kom der en mand og sagde, at vi skulle gå hen og sove. Vi kunne først komme til Danmark i løbet af tirsdagen.

Vi blev stående.

Klokken tre kom der en anden og sagde, at vi skulle med bus til lufthavnen med det samme, fordi vi kunne komme med et fly hjem til Danmark.«

Alt betalt

Fra det øjeblik, familierne fik kontakt med ambassaden, skulle de ikke mere selv betale. Mad, bus til lufthavnen og flybilletten var betalt. Men først fem timer senere, klokken otte tirsdag morgen, lettede SAS-flyet mod Kastrup.

Udmattede i Århus

Hjemme i Århus var Mohammad Jammal selvfølgelig glad for at se sin familie, men da han ikke har sovet de sidste fem dage på grund af bomberne, var der næsten ingen energi til andet end at komme hjemad.

»Jeg er bare så træt, at det første jeg skal, det er at sove i tre dage. Så skal det nok blive rart at tale med min familie igen, men først skal jeg sove,« sagde han.

Også hans mor var meget påvirket af situationen i landet, de har forladt.

»Der er så mange, der er døde, at jeg ikke kan holde ud at tænke på det. Jeg må bare hjem og hvile mig nu. Jeg har det ikke så godt,« sagde hun.

Meget hurtigt fik de ventende familiemedlemmer bagagen op i bilerne, så turen kunne gå hjem til de vante og trygge omgivelser i Brabrand.

erik.thomle@jp.dk

pernille.ammitzboell@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.