Caféejere skal stå skoleret for borgmester

Det er uacceptabelt, at en række restauratører blæser på loven om udskænkning af alkohol til mindreårige, siger borgmester Nicolai Wammen. Han indkalder politi og restauratører til møde på sit kontor.

En række af byens restauratører skal fredag morgen stå skoleret på borgmesterens kontor, fordi de ikke overholder loven om udskænkning af alkohol til unge under 18 år.

»Det er helt uacceptabelt, at nogle restauratører blæser på deres ansvar, når det gælder ulovlig udskænkning af alkohol til unge. Jeg vil nu indkalde ejerne af de 11 caféer ved åen, som er taget i at udskænke øl til 17-årige, sammen med informationschefen i Danmarks Restauranter og Caféer, Carsten Kruuse, til et møde på mit kontor, hvor også Århus Politi vil deltage,« siger Nicolai Wammen (S).

Som formand for Bevillingsnævnet tog han i går kontakt til politiet, fordi JP Århus for anden gang har afsløret, at det er problemløst for unge under 18 år at få serveret alkohol på caféerne langs åen.

I forrige uge blev der i strid med Restaurations- og hotellovens §29 udskænket øl til to testpersoner under 18 år gamle på 7 ud af 14 caféer. En svipser, undskyldte restauratørerne, men tirsdag aften dumpede 10 ud af 13 restauranter i en ny test.

Bekymret borgmester

Resultatet har vakt bekymring hos formanden for Bevillingsnævnet. Han vil have rettet op på tingene.

»På mødet vil jeg sammen med politiet gøre det helt klart, at vi forventer, at restauratørerne aktivt og konsekvent arbejder for, at der ikke ulovligt sælges alkohol til unge. Jeg regner samtidig med, at restauratørerne kommer med nogle bud på, hvordan de vil få bragt orden i eget hus,« understreger Nicolai Wammen, der selv har gjort sig nogle tanker om, hvordan man kan komme problemet til livs.

»Det er i hvert fald vigtigt, at restauratørerne gør det klart for medarbejderne, at man forventer, at de tjekker folks ID, hvis der er den mindste tvivl. Og det er ikke godt nok, når restauratører siger, at de ikke kender reglerne. Der er virkelig brug for at få sat et skarpt fokus på det her,« siger Wammen og tilføjer:

»Det er restauratørernes ansvar at holde loven. Hvis de ikke kan finde ud af det, så vil det selvfølgelig få nogle konsekvenser i form af bøder og - i yderst konsekvens - mistede bevillinger. Men jeg håber bestemt, at det ikke bliver nødvendigt. Jeg håber, at restauratørerne vil tage dette meget alvorligt og gøre noget for at løse problemet.«

Tilfreds med møde

Informationschef i Danmarks Restauranter og Caféer, Carsten Kruuse, glæder sig over borgmesterens initiativ.

»Det er en dialog, som jeg sætter stor pris på at få. På mødet vil jeg forelægge borgmesteren, at hans partifælle, kulturrådmand Flemming Knudsen (S), som jeg netop har talt med, er fuldstændig på linje med restauratørerne i, at de unge og deres forældre også har et vist ansvar for, at der bliver udskænket alkohol til mindreårige,« siger Carsten Kruuse, der i gårsdagens avis truede med at politianmelde de unge, som var testpersoner for JP Århus.

Men »af hensyn til de fire unge« har Carsten Kruuse efterfølgende valgt at trække sin trussel tilbage.

De unge drak på intet tidspunkt af øllene.

Cafeer risikerede bøde

Ifølge chefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen hersker der ingen tvivl om, at hovedansvaret ligger hos restauratøren.

En anmeldelse af de unge testpersoner ville have udløst en undersøgelse, der også ville have fået konsekvenser for de cafeer, hvor udskænkningen er foregået.

»Den største bøde ville gå til restauratøren,« siger Bent Preben Nielsen.

Nyheder Side 3

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.