Færre får kontanthjælp

Højkonjunktur er årsag til et fald på 21 pct. i antallet af kontanthjælpsmodtagere i Århus. Rådmand frygter, at de i stedet kommer på andre overførselsindkomster.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere i Århus Kommune er faldet støt gennem de seneste år. Fortsætter udviklingen fra årets første måneder, vil der fra 2000 og til udgangen af 2006 være sket et fald på 21 pct., så der er omkring 8.879 på kontanthjælp.

Prognosen for i år er meget gunstig med udsigt til 534 færre modtagere i forhold til 2005. Det viser tal fra Århus Kommunes beskæftigelsesforvaltning.

Ifølge beskæftigelsesrådmand Gert Bjerregaard (V) skal den seneste tids højkonjunktur have hovedparten af æren for, at flere er kommet væk fra offentlig forsørgelse og i arbejde. Samtidig har kommunens hårde linje - den såkaldte straksaktivering, som sender folk i aktivering, så snart de søger kontanthjælp - haft en afskrækkende effekt, vurderer han.

Der kan gøres mere

Rådmanden kalder udviklingen et skridt i den rigtige retning, men stiller sig ikke tilfreds.

»Ved at lave en mere målrettet indsats med aktivering og opkvalificering helt tæt på virksomhederne kan vi komme et stort skridt videre. Det er fint nok at få folk ud af kontanthjælpssystemet, men det er også vigtigt, at de kommer i ordinært arbejde eller i uddannelse,« understreger Gert Bjerregaard.

Hvor kontanthjælpsmodtagerne ender, er et springende punkt. For selv om de bliver færre og færre, er det ikke nødvendigvis det samme, som at de forsvinder fra kommunens udgiftsposter. Muligvis figurerer de i stedet som modtagere af sygedagpenge eller i fleksjob, der ligeledes koster kommunekassen.

»Jeg har bedt om en udredning af tallene. Min frygt er, at for mange er endt på andre velfærdsydelser,« lyder det fra rådmanden.

Flere i fleksjob

Hans Halvorsen (S), formand for beskæftigelsesudvalget og LO i Århus, mener, at nogle modtagere i stedet er kommet i fleksjob. »Det er især de kontanthjælpsmodtagere, der er karakteriseret som arbejdsmarkedsparate, der kommer i beskæftigelse,« siger han og tilføjer, at den store udfordring bliver de svageste kontanthjælpsmodtagere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.