Leder: Firebanden

BUDGETFORHANDLINGER er forbeholdt politikere med stærke nerver. Det kunne godt minde om en af de lokale pokerturneringer, der er så populære blandt unge, hvis man lige ser bort fra, at der ved forhandlingerne ikke kan scores store gevinster. Man kan højest slippe for nogle udgifter.

Under de lange forhandlingsforløb gælder det om at bevare overblikket og for alt i verden ikke blive grebet af panik. Det var åbenbart, hvad der skete for fire medlemmer af den socialdemokratiske byrådsgruppe i Århus. De udarbejdede med de bedste hensigter et forslag for at undgå "en velfærdsmassakre".

Det blev straks sendt til samtlige medlemmer af den socialdemokratiske byrådsgruppe, og firebanden foreslog at hæve grundskylden og erhvervsafgiften. Samlet ville det give et par hundrede millioner kroner i kassen og gøre op med borgmester Nicolai Wammens valgløfter.

Straks blev firebanden taget i skole på den særlige og kammeratlige facon, som socialdemokraterne har forfinet. De blev bedt om at tage forslaget af bordet, og det må undervejs i dette forløb være gået op for dem, at de ikke var bemyndiget til at udstikke en ny socialdemokratisk kurs i budgetforhandlingerne.

Nu er de effektivt belært om, at det koster at falde for venstrefløjens rigide retorik. Kirsten Normann Andersen, formand for den lokale afdeling af FOA, er farlig at lytte til. Også for socialdemokrater.

Borgmester Nicolai Wammen fik sine medlemmer til at rette ind. Om han selv talte dunder eller lod andre om det, vides ikke, men de pågældende var pludselig klar til at forfægte nye synspunkter.

Budgetudspillet i Århus er ikke en velfærdsmassakre. Der er udelukkende tale om justering af nogle konti, og det vil selvfølgelig medføre nogle forandringer i nogle menneskers hvedag, men mere er det ikke. Og det er netop kommunalpolitikernes opgave at vægte de forskellige lokale udgifter, så kassen på rådhuset stemmer.

Det bliver formentlig endnu sværere for de fire. Meget tyder nemlig på, at socialdemokraterne på et tidspunkt indgår forlig med Venstre, og det må gerne blive ganske omfattende, så byrådet sikres arbejdsro i de kommende år.

Her står byen over for helt andre og vigtige beslutninger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.