Bedre kontrol - ikke mere kontrol
NÅR JEG HERMED svarer på JP Århus' leder "Ældretilsyn" fra 11/7, er det ikke fordi, jeg vil synliggøre min interesse for mit job, hvilket jeg ifølge lederskribenten har travlt med, men fordi jeg simpelthen er nødt til at reagere på nogle fejltolkninger.
Jeg har opfordret indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at styrke embedslægetilsynet på plejehjem. Ikke fordi jeg ønsker mere kontrol, men fordi jeg ønsker en bedre kontrol med plejehjemmene.
Sagerne fra Københavns Fælledgården og Hestehavehusene i Århus viser med al tydelighed, at det er tiltrængt.
Forskellige instanser
Jeg deler ikke udsagnet »tillid er godt, kontrol er bedre«, som lederskribenten tolker som holdningen bag mit brev til sundhedsministeren. Tværtimod.
Der er to forskellige instanser, som kontrollerer plejehjem i dag; embedslægerne og kommunerne. Vi har i Århus Kommune udviklet vort eget tilsyn, så det er tidssvarende og mere finmasket til at kunne rette op på forhold som utilfredsstillende hygiejne og pleje, end det var tidligere.
Det handler ikke om at underlægge plejehjemmene mere kontrol.
Men om at opbygge en kultur, hvor man tør se sig selv i spejlet og lære af sine fejl. Hvor man straks tør fortælle om utilfredsstillende forhold. Vi er i fuld gang med at udvikle en sådan åben og værdibaseret organisation.
Vi er nået langt, men er endnu ikke i mål, for vi er en stor organisation.
Vore tilsyn skal tage udgangspunkt i, at tilsynsførende og plejehjemspersonale i samarbejde bliver bedre til at rette op på utilfredsstillende forhold og udvikle plejehjemmene til gavn for borgerne.
Når jeg opfordrer sundhedsministeren til at styrke embedslægetilsyn, er det et ønske om, at disse tilsyn skal gennemgå en modernisering svarende til Århus Kommunes. Og vi vil gerne bidrage med vore erfaringer og holdninger, således at vi kan få de to forskellige tilsyn til at supplere hinanden. Til gavn for plejehjemsbeboerne.
Et kvalitetsløft
Et sådant udviklingsarbejde og kvalitetsløft er ikke gratis. Det er derfor, at jeg har opfordret Lars Løkke Rasmussen til at afsætte flere ressourcer til embedslægetilsynene. Ikke fordi jeg, som lederskribenten skriver, tror, at flere penge altid er løsningen. Jeg har blot en forventning om, at tilsynene lever op til dét, som loven foreskriver.
Forårets afsløringer fra de nævnte plejehjem tyder på, at det ikke er tilfældet i dag.
Lederskribenten foreslår at lade det kommunale tilsyn overgå til et privat firma for at sikre uvildighed og faglighed. Her er jeg dybt uenig. Vi har allerede et uafhængigt tilsyn, nemlig embedslægens. Jeg foreslår, at vi forbedrer det eksisterende uvildige tilsyn frem for at oprette endnu en kontrolinstans. Der kan blive for mange kokke.
Ved siden af embedslægetilsynet er der selvsagt brug for det kommunale tilsyn, som via erfaringsudveksling og videndeling med organisationens øvrige personalegrupper skal sikre, at vi bliver endnu bedre til at drive plejehjem.