Forslag: Skyd mågerne - og spis dem så
Løsningen på den tiltagende mågeplage i det centrale Århus er at skyde fuglene - som er en udmærket spise, mener byens jægere.
Århus er blevet en mågekoloni. Skrig, skrål og sort-hvide klatter generer både borgere og erhvervsliv.
Men der er en nem måde at komme problemet til livs på, mener jægerne: Skyd fuglene - og spis dem gerne bagefter.
»Mågerne forsvinder ikke bare af sig selv. Vi bliver ganske enkelt nødt til at regulere bestanden,« siger formanden for Århus Jægerforbund, Adam Nathansen.
Mange klager
JP Århus har i denne uge fortalt, hvordan mågerne har indtaget Århus.
De sort-hvide fugle var engang havfugle, der opholdt sig ved bugten, men efterhånden som bestanden er vokset, har de spredt sig til hele Århus, hvor mange i dag lever som byfugle.
Miljøcenter Østjylland oplyser, at mange århusianere klager over mågeskrig fra morgen til aften.
Århus Jægerforbund ønsker, at jagtsæsonen bliver ført tilbage til tidligere tider, da den gik fra 16. august til 30. april, dobbelt så længe som i dag.
»Der vil absolut være jægere, der vil udnytte en udvidet jagttid til mere mågejagt,« mener jægerformanden.
For år tilbage blev der på landsplan skudt over 100.000 måger årligt, nu er tallet nede på 27.000, oplyser Hans Jakobsen, mangeårig aktiv i byens jagtforeninger. Faldet skyldes en halvering af jagttiden kombineret med dyrere hagl.
Lækker mad
»Mange tror, at man ikke kan spise en måge. Men det er fordi, de har en fordom om, at det er en skidtfugl,« mener han.
»Folk burde gøre sig selv den tjeneste, at prøve og smage det. Mågebryst med røræg er eksempelvis rigtigt lækkert,« pointerer Hans Jacobsen, der i dag fanger 10 til 15 måger om året - før var det 300. Dem, han ikke selv spiste, blev lavet til hundefoder.