Musikmiljøet savner lokale spillestedsvisioner

Vi savner en plan for jazzscenen, der er stærkt nedadgående, for slet ikke at tale om verdensmusikken og folkemusikken, mener Lars Kiehn.

"SPILLESTED SAVNER visioner for byen".

Det var overskriften på en artikel i JP Århus 9/6 af/med Tom Fjederholt, spillestedsleder på VoxHall. Den der savner visioner for byen er Tom Fjederholt. Han udtaler blandt andet: »At det ikke nytter noget, at hvert enkelt spillested plejer sit eget. Vi skal i fællesskab finde en løsning for byen. Vi skal have skabt rum for dialog.« Samtidig fortæller Tom Fjederholt, at VoxHall har været i gang med udvidelsesplanerne siden 2001.

Artiklen er en udløber af det faktum, at VoxHall ikke i første omgang har fået lov til at udvide deres publikumskapacitet fra 550 til 750.

Først og fremmest mener jeg ikke, at situationen på de tre regionale spillesteder udelukkende er et mellemværende mellem politikerne og spillestederne selv. Der skal mange flere aktører ind over en eventuel høring.

Hvad med byens musikere, der i et vist omfang har deres arbejdspladser på spillestederne?

Hvad med byens andre spillesteder, der er konkurrenter - men også væsentlige aktører i hele miljøet?

Hvad med de mange musikforeninger, der i stort omfang arrangerer koncerter på stederne. Skal de ikke også høres?

Hvad med det musikfaglige udvalg under Kunstrådet, der støtter med en væsentlig del af stedernes økonomi?

Hvad med kommunens eget kunstråd, der skal evaluere stederne? Ville de ikke også være relevante at høre?

Kan gøres bedre

Nu er det jo ikke sådan, at der ikke er visioner i kommunen og på spillestederne. Kontrakterne mellem Statens Kunstråd, Århus Kommune og spillestederne er vel også en form for en vision og et manifest, som bestemmer linien på de enkelte spillesteder - i et vist omfang? Det kan sagtens forfines og gøres bedre.

Eksempelvis savner Dansk Musiker Forbund en plan for hele den lokale talentmasse. Vi savner også en plan for jazzscenen, der er stærkt nedadgående, for slet ikke at tale om verdensmusikken og folkemusikken, der stort set ikke har ét eneste sted at udfolde sig. En sådan diskussion kunne i samme åndedrag være passende at få med i debatten. Hvilket også er foreslået af bl.a. kulturelt udvalgs formand Uffe Elbæk og af rådmand Flemming Knudsen. Jeg håber, man fra politisk side vil fastholde en høring med de mange aktører i byen; en høring, der også tager afsæt i talentproblematikken og de manglende muligheder for forskellige dele af den rytmiske musikgenre.

Tom Fjederholts udsagn om dialog og åbenhed virker absurd. Hvis VoxHall har været i gang med deres udvidelsesplaner siden 2001, hvorfor hørte alle vi andre, der var indkaldt til høringen i kulturelt udvalg så først om planerne en uge før høringen, medens alle øvrige i miljøet først kunne læse om udvidelsen i de efterfølgende avisartikler dagen efter høringen 19/6? I virkeligheden var det en politisk manøvre, der fik sagen til høring i kulturelt udvalg. Ellers havde VoxHall uforstyrret kunne gennemføre en udvidelse. Det er ikke lige det, jeg vil kalde åbenhed og dialog, så lad mig anbefale at VoxHall starter med at gribe i egen barm?

Derfor må nøgleordene for den kommende spillestedshøring være dialog og åbenhed, således som Tom Fjederholt anbefaler det. Høringen må og skal derfor indbefatte, at alle aktører/grupperinger indenfor spillestedsmiljøet bliver inviteret til at deltage, og får mulighed for at komme til orde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.