Færre vil studere datalogi

Datalogistudiet er for alvor blevet ramt af et vigende antal ansøgere. Udviklingen skal vendes, men det har lange udsigter.

Antallet af ansøgere og dermed optagne på datalogistudiet ved Aarhus Universitet er efter flere års op- og nedture for alvor dykket i år.

Landstendensen har dermed også bredt sig til Århus, hvor 79 i år har fået tilbud om optagelse mod 100 i 2003. Der er dermed lang vej til de cirka 200 studerende, der fyldte lokalerne i slutningen af 1980'erne.

Klar tendens

Tendensen i den vestlige verden er klar, antallet af studerende ved datalogistudierne er støt faldende. I USA er det samlede antal af optagne halveret i perioden 2001-2005. I Århus er faldet knapt så drastisk, men man er i sagens natur nødt til at gøre noget, hvis udviklingen skal vendes.

Skal man tage det lave antal ansøgere som udtryk for, at jeres kampagner for at få flere studerende har slået fejl?

»Enhver kampagne er op ad bakke. Vi er nødt til at tænke på det som en langsigtet strategi, da det på kort sigt er meget svært at gøre noget for at vende udviklingen,« siger Michael I. Schwartzbach, lektor og formand for uddannelsesudvalget ved datalogisk institut ved Aarhus Universitet.

Flere kvinder, tak

Men det er ikke nok for instituttet at tiltrække flere studerende. De studerende skal i højere grad være kvinder. Sidste sommer var fem ud af 103 optagne piger. I folkeskolen er interessen blandt pigerne stor, men når de kommer i gymnasiet, falder deres interesse for studiet.

Ud over at de kvindelige studerende udgør halvdelen af rekrutteringsgrundlaget, er de særligt interessante, fordi de er medvirkende til, at arbejdsmiljøet bliver bedre. Både på studiet og på arbejdspladsen.

»Vi reviderer løbende uddannelsen, og for øjeblikket arbejder vi med en alternativ bacheloruddannelse, der kombinerer datalogi med nogle andre ting. Det vil betyde, at de studerende for eksempel kan få et fag som produktdesign,« siger Michael I. Schwartzbach.

Det er dog endnu uvist, om de studerende allerede næste år kan vælge den alternative bacheloruddannelse.

Datalogistudiet arrangerer, i forsøget på at tiltrække flere kvinder til studiet, en it-camp for 28 gymnasiepiger. Den bliver afholdt i efterårsferien.

Tidlig indsats

»Vi har de seneste tre år haft elever fra folkeskolen i praktik, hvor interessen har været stærkt stigende. Det er nødvendigt at sætte ind tidligt, hvis vi ønsker at skærpe deres interesse for faget,« siger Michael I. Schwartzbach.

Antallet af folkeskoleelever i praktik er på de tre år steget fra 50 til 200 deltagere.

På datalogisk institut forventer man, at det tal fortsat vil stige. Derudover har instituttet, i lighed med de fleste andre studier, i en årrække haft gymnasieorienteringer.

Halvdelen falder fra

Michael I. Schwartzbach påpeger, at det ikke er nok at arbejde for at tiltrække flere studerende, man skal også arbejde for at mindske frafaldet.

Ud af cirka 100 optagne gør cirka halvdelen uddannelsen færdig. Han håber på, at man trods færre studerende kan fastholde det nuværende antal af færdiguddannede.

anders.lai@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.