Basket: Mod nye udfordringer

En lang karriere i Bakken Bears fik en trist afslutning for Flemming Stie, som nu sætter sig nye mål i tilværelsen som sportspensionist.

Det var et årelangt forhold, som i foråret pludselig fik en brat ende. Flemming Stie og Bakken Bears var således ikke længere synonymer i basketsporten. Den daværende assistenttræner blev som Geof Kotila, arkitekten bag flere mesterskaber, ofret, da Mads Sigersted blev foretrukket i sølvvindernes trænerrokade.

Sportsgrenen til trods var det nu ikke ligefrem en kurv, som Flemming Stie havde ønsket sig i sin afsked med klubben. Men det var nu mere håndteringen af trænerskiftet end selve dispositionen, som kostede Flemming Stie et par venskaber og gav en trist afsked med den klub, hvor han i mere end et årti havde haft en anselig rolle på både bane og bænk.

»Jeg kunne godt have tænkt mig en mere værdig afslutning for alle parter. Jeg gik personlig lidt ned med flaget, men det gjorde samtidig beslutningen om at stoppe i klubben nemmere,« siger Flemming Stie.

Sluttede selve opholdet i Århus-klubben brat, blev Flemming Sties stop som aktiv en anderledes langstrakt affære. Stoppet blev først endeligt efter finaleserien i 2004.

Han havde sådan set kvittet karrieren allerede i året forinden, men da et par af klubbens øvrige høje folk ønskede at komme til udlandet, stod han klar i kulissen og endte med at spille hele sæsonen.

»Min karriere blev reelt forlænget med et år. Den sidste kamp i 2003-sæsonen var dog den med gåsehud og afsked. I 2004 var det mere for mig selv, at jeg tænkte, at nu var det nu,« siger Flemming Stie.

Rampelys ikke vigtigt

Selv om den spillemæssige afsked trak ud, var beslutningen om at indstille egen karriere og i stedet sætte sig på bænken som trænerassistent velovervejet.

»Der var ingen grund til, at en så gammel spiller som mig tog minutter fra de unge. Jeg havde vundet det, jeg skulle, og når jeg nu ikke rigtig brændte for det længere, synes jeg, det var det rigtige tidspunkt,« siger Flemming Stie.

Trænerrollen var nu ikke nogen stor omvæltning for den tidligere landsholdskæmpe, for sine sidste kampe som spiller havde han mest tilbragt netop det sted, hvor træneren har sin position.

»De senere år var jeg mest med som et ekstra våben og for at hæve niveauet til træning. Nogle kan ikke tåle at være bænkevarmer. Nogle skal have lyset og de mange skud. For mig var det holdet, det handlede om,« siger Flemming Stie.

Bonderøven fra Struer

Tometer-manden debuterede for 14 år siden for Bakken Bears, der dengang var kendt som Skovbakken. Han kom fra barndomsbyen Struer, men for tilflytteren var det i lige så høj grad studiemuligheder som basket, der trak ham til Århus.

»København var et for stort spring for sådan en bonderøv som mig. Århus var rigelig stor. Jeg skulle jo have en uddannelse, det var jeg præget af hjemmefra. Men jeg var i tvivl, om det skulle være seminariet eller sprog på Handelshøjskolen. Jeg søgte ind til begge dele, men jeg vidste, at det var svært at komme ind på seminariet, da jeg havde hverken højskoleophold eller børnehavearbejde at vise frem,« siger Flemming Stie.

Selv om studiet i første omgang blev sprog, var det nu mere læreruddannelsen, der trak. Det betød, at han måtte på pointjagt også udenfor basketbanen. Han tog med to kammerater en tur til den anden side af den dansk-tyske grænse.

»Jeg ikke tog til Tyskland for at spille, men udelukkende for at samle point til at komme ind på seminariet og for at være sammen med mine kammerater. Alligevel henvendte to klubber sig. Den ene tilbød bil og penge, den anden bolig og penge, og da vi manglede noget at bo i, var valget ikke svært. Men det viste sig, at de ikke holdt de mundtlige aftaler, så det ophold blev kort,« sagde Flemming Stie.

Længes efter udlandet

Han blev kort efter kontaktet af BSV Wulfen fra den tredjebedste tyske. En af de udenlandske spillere havde fået hjemve, og derfor manglede klubben en type som Flemming Stie.

»Det var sjovt at spille i den lille klub, hvor hallen altid var proppet. Der var en helt utrolig glæde og begejstring. Det var en stor oplevelse,« siger Flemming Stie, som en håndfuld år senere fik smag for mere og nok engang forlod det århusianske for at prøve en tilværelse i udlandet.

Turen gik denne gang til Island, hvor det mest er oplevelserne udenfor banen, som Flemming Stie husker tilbage på. Han håber, at en trænerkarriere på ny kan bringe ham udenfor landets grænser.

»Jeg vil gerne til udlandet og lære både om skikke og sprog. Det, synes jeg, er spændende. Jeg har stadig en udlængsel, og da også en plan om et trænerjob i udlandet, hvor vi så kan rejse som familie,« siger Flemming Stie.

Flemming Stie fik mellem de to udlandsophold den ønskede læreruddannelse, som både nu og i fremtiden bliver hans levebrød, men manden med femteflest kampe for Bakken Bears har stadig en pæn portion lyst til at være en del af sporten.

Efter bruddet med Bakken Bears, gælder det i næste sæson et job som trænerassistent i Randers Cimbria.

»Jeg glæder mig til et sceneskift. Jeg tror, man vokser med de nye udfordringer, man bliver stillet. Jeg glæder mig til at lære andre spillere og en andre omgivelser at kende. Så må klubfølelsen vokse med tiden,« siger Flemming Stie.

Kontrakten med kronjyderne løber foreløbig i et år, og for første gang i mange sæsoner skal Flemming Stie blot to gange om ugen køre til træning.

Det bliver som i de seneste to sæsoner i Bakken Bears i rollen som sportspensionist. Vist nok.

»Jeg savner lidt at spille, og skoene kommer nok med til træning. Hvis jeg under træningen kan se, at jeg kan hæve niveauet en smule, spiller jeg nok med. Men hvis jeg i kampene i 2003 ikke ønskede at tage minutter fra talenterne, skal jeg nok heller ikke i 2006,« siger Flemming Stie.

sport@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.