Sværere at købe bolig i Århus

Udgiften til bolig udgør en stadig større del af den disponible indkomst, og de mest attraktive byområder i Århus er ved at være lukkede for førstegangskøbere.

Det er blevet sværere for førstegangskøbere at komme ind på det århusianske boligmarked, viser Nykredits regionale boligindeks.

Boligudgiften udgør en stadig stigende andel af indkomsten, og ifølge informationschef Preben Angelo, ejendomsmæglerkæden Home, er enkelte byområder ved at være lukket land for folk med lave indtægter og uden større formue.

»Åbyhøj, Højbjerg og Feddet er efterhånden kommet op i et prisleje, hvor det nærmest er umuligt at komme ind, med mindre man har to gode indkomster. Århus er ved at komme i en situation, hvor man for eksempel som lærer ikke nødvendigvis kan bo i det område, hvor skolen ligger, men må være forberedt på at pendle,« siger Preben Angelo.

Højeste niveau i 20 år

Nykredit har opgjort boligbyrden, som er de samlede boligudgifter i procent af indkomsten efter skat, i landets amter, og Århus Amt har den største boligbyrde - 42,1 pct. - uden for hovedstadsområdet og Roskilde Amt.

»Boligbyrden er steget for fjerde kvartal i træk og er nu på et af de højeste niveauer i de seneste 20 år. Byrden er størst i storbyerne - specielt Århus og København - og jo nærmere man kommer Århus, des mere stiger boligpriserne. Dermed er byrden reelt større i og omkring Århus, end tallet viser. Den gennemsnitlige førstegangskøber under 40 år vil typisk ikke længere have råd til at købe en god bolig i byen, men må bosætte sig i de billigste forstæder eller i småbyerne uden for Århus,« siger økonom Rune Sørensen, Realkredit Danmark.

Økonomien presses

Realkreditinstitutterne oplever, at huskøberne generelt skal låne flere penge, og at økonomien bliver mere presset, når især førstegangskøbere skal bosætte sig i Århus-området.

»Det er blevet dyrere, og det er blevet sværere at komme ind på boligmarkedet, når man for eksempel ikke har friværdi med fra et andet hus. Vores indtryk er dog, at når førstegangskøberne kommer til os, så har de et rimelig realistisk indtryk af, hvor meget de kan låne, og de kigger også på bolig derefter,« siger kommunikationskonsulent Kasper Skaaning, Nykredit.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.