R: Giv borgerne klar besked om sparekrav
Vælgerne har ret til at vide, hvor de enkelte partier er parate til at spare. Den radikale formand for kulturudvalget, Uffe Elbæk, bryder den politiske tavshed og opfordrer byrådskolleger til at tone rent flag før efterårets budgetforhandlinger.
Inden århusianske politikere til september mødes til natlige forhandlinger og beslutter, hvor der skal spares omkring 300 mio. kr. på kommunens budget, bør vælgerne vide, hvilken lagkage de enkelte partier er parate til at skære af.
Efter måneders tavshed bryder formanden for kulturudvalget, Uffe Elbæk (R), den stiltiende aftale blandt århusianske politikere om ikke at kommentere spareplanerne. Der bør være gennemsigtighed, siger han.
»Det er problematisk, at århusianerne ikke ved, hvad det er for holdninger, der er i spil hos os politikere, inden vi går til forhandlingerne og laver et fikst og færdigt forlig. Det gør den demokratiske beslutningsproces ugennemsigtig, fordi forhandlingerne udelukkende foregår bag lukkede døre på selve budgetnatten. Jeg vil opfordre mine politiske kolleger til at åbne munden og sige, hvad de mener,« siger Uffe Elbæk.
Wammen: Embedsværk
Indtil nu har kommunen fremlagt et prioriteringskatalog med spareforslag for 600 mio. kr. Borgmester Nicolai Wammen (S) har gjort en dyd ud af at understrege, at kataloget er udarbejdet af kommunens embedsværk uden politiske indblanding. De seneste måneder har byens borgere og institutioner haft mulighed for at kommentere forslagene, og over 1.300 har gjort indsigelser, 600 børn har sendt postkort, men politikerne har hidtil været fraværende i debatten.
Dermed risikerer vælgerne, at politikerne indgår et spareforlig, uden at det nogensinde bliver tydeligt, hvilke partier der har krævet de enkelte besparelser gennemført.
»Kataloget er et beslutningsgrundlag for os politikere, så vi ved, hvilke håndtag vi har at skrue på, og 90 pct. af forslagene vil formentlig komme i spil, når vi forhandler. Derfor er kataloget en fordel for både politikere og vælgerne, men nu er høringsfasen overstået, og så bør vi politikere melde ud. Jeg er klar over, at det vil udløse konflikt og slagsmål, men det er ikke nogen undskyldning for ikke at melde ud,« siger Uffe Elbæk og peger på, at politikernes udmeldinger også er nødvendige for at få en reel debat om konsekvenser af besparelser på de enkelte områder.
Selv har han en række forslag til effektiviseringer på kulturområdet, ligesom han mener, at ældreområdets budget kan tåle at blive slanket.