Rock og forkyndelse på Tangkrogen

1.600 fra hele Europa har indtaget Tangkrogen til fire dages Ten Sing-musik-festival for kristne unge. På onsdag indtager de unge Klostertorv og inviterer alle til koncert om aftenen på Tangkrogen.

De flyder på sofaer, og de ligger rundt omkring på pladsen og ser noget teenager-dorske ud.

Tømmermænd er det ikke, for de drikker ikke alkohol, varmen har heller ikke skylden, for heden er aftagende.

Næh, det er ganske enkelt en regulær for-sent-i-seng-og-for-tidligt-op, der slår igennem hos de 1.600 unge i 13-19-års-alderen denne mandag eftermiddag på Tangkrogen. På pladsen er den første danske udgave af den europæiske Ten Sing Festival i gang - Ten Sing betyder teenagere synger - og festival betyder hundredevis af KFUM/KFUK-unge fra hele Europa, som samles om at lave musik, dans og drama.

Og så - først og fremmest - for at møde nye venner.

»Det er sjovt at være med på festivalen, for man møder en masse nye mennesker og får prøvet at stå på scenen. Der handler om at udfolde sig og udvikle sig, og jeg skal spille piano i et band, som er backing for et kor,« fortæller 18-årige Mildred Svoen, der kommer fra Florø nord for Bergen i Norge.

Også hun og veninden Kirsten tager en slapper på festivalpladsen. Det blev lidt sent i går, da de efter koncerterne tog ud på Jellebakkeskolen for at sove. Og for at nå morgenmaden på pladsen har de været oppe kl. 7.

Ren norsk opfindelse

Det samme har resten af de 1.600 unge, som sover på en række skoler i Århus. De kommer fra en masse europæiske lande, men to lande er ekstra godt repræsenteret, Norge og Tyskland, fordi Ten Sing-ideen er meget udbredt de to steder, og fordi Ten Sing faktisk er en norsk opfindelse fra 1980'erne.

Norsk er også de tre fyre, som har slået sig ned om en aske-spand i "Smoking area". Mathias S. Stav, Svein Åge Kim og Simon Nøsøy er alle fra Bergen, og de forventer en god festival med god musik, men byen Århus skal der også kigges på.

»Vi har faktisk været på bytur her i formiddag og forsøgt at finde nogle bycykler. Det var svært, men det lykkedes, selv om vi måtte køre to på en cykel,« fortæller Simon med et smil.

Cyklen kan vise sig at være guld værd i denne uge, for hver morgen og aften skal de frem og tilbage til Jellebakkeskolen, hvor de sover. Og busser i Århus kan man aldrig helt regne med.

Rocken hamrer af sted

Eftermiddags-programmet denne mandag er workshops, og - ret skal være ret - en god del af de unge er faktisk godt i gang med alskens aktiviteter. Volleyball er en mulighed, andre bruger internet-cafeen, nogle spiller bordfodbold, og i det store koncert-telt er en tysk Ten Sing-gruppe i gang med lyd- og lysprøver til aftenens koncert og teaterforestilling.

»Have a nice day,« synger fyren i front, og rocken hamrer godt af sted og passer meget fint til festivalens slogan "Living out...loud".

Selv om det kristne budskab er en god del af festivalen, og der holdes gudstjenester undervejs, er der intet krav om, at de enkelte gruppers musiknumre skal være forkyndende.

Seks forskellige typer

Også i aften er der tilbud om gudstjenester, og her kan de unge vælge mellem seks forskellige typer - deriblandt gospel, U2-gudstjeneste med rock, keltisk, ortodoks, krypt-gudstjeneste i Vor Frue Kirke eller summer night-gudstjeneste i Gellerup Kirke.

For festivalens pr-mand, 28-årige Jesper Sørensen fra KFUM/KFUK i Silkeborg, har Ten Sing været en fast del af hans liv siden konfirmationstiden:

»En festival som den her er fed, for du hører en masse musik, og en masse får lov at spille musik fra en stor scene. Jeg spiller musik i dag, og det skyldes blandt andet, at jeg har været med i så mange år på Ten Sing. Det gode ved Ten Sing er også, at man ikke behøver at være verdensmester for at være med,« siger han.

Fælles koncert

Han håber, at Ten Sing-festivalen kan være med til at øge interessen for ideen i Danmark. Kun 150 af de 1.600 deltagere er danske, for Ten Sing er ikke nær så udbredt herhjemme som i for eksempel Norge og Tyskland.

Festivalen slutter torsdag formiddag med en gudstjeneste med biskop Kjeld Holm som deltager, men dagen før, altså i morgen, giver de 1.600 unge fælles koncert på Klostertorv i Århus for alle interesserede. Og om aftenen er der desuden åbent for alle på Tangkrogen for at høre en stribe Ten Sing-koncerter.

jorgen.rye@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.