Fagbevægelse ønsker nye udspil

Flere fagforeningsformænd opfordrer til, at Århus Byråd viser vilje til at ændre på erhvervslivets afgifter og grundskyld.

Fagbevægelsen i Århus efterlyser nye udspil fra politikerne i Århus Byråd til den spareplan på 410 mio. kr. pr. år i perioden 2007 til 2010, som et flertal med borgmester Nicolai Wammen (S) har præsenteret.

Især efterlyser flere fagforeningsformænd, at byrådet også får kigget på indtægtssiden, herunder erhvervslivets dækningsafgift og boligejernes grundskatter.

»Vi er nødt til også at se på indtægtssiden, og det oplagt i den forbindelse også at se på den aftale om dækningsafgiften, som byrådet indgik for flere år siden for at give erhvervslivet bedre vilkår. Vi kan ikke ophæve aftalen, men det vil være fornuftigt at se på reguleringssatserne,« siger formanden for Blik- og Rørarbejderforbundet, Aksel Basballe Jensen, der også er næstformand i forretningsudvalget for LO i Århus.

Ros til Wammen

Han understreger samtidig, at han er godt tilfreds med det forløb omkring spareplanen, som hidtil har kørt.

»Jeg har kun ros til Nicolai Wammen for den måde, tingene er grebet an. Men nu er vi så langt fremme, at der må flere meldinger om, hvordan selve spareplanen skal gennemføres,« mener Aksel Basballe Jensen.

Anderledes kontant er formanden for FOA, Kirsten Normann Andersen.

»Jeg har ikke lagt skjul på, at der er behov for at se på indtægtssiden. Det vil være umuligt at gennemføre spareplanen alene med nedskæringer på den offentlige service over for især ældre- og institutionsområdet. Derfor er jeg også skuffet over, at der ikke er kommet flere udmeldinger fra politikerne om, hvor de konkret vil spare, og at man tilsyneladende helt har givet op over for at gå til kamp mod regeringens skattestop ved lokalt at se på bl.a. dækningsafgift og grundskyldspromillerne, hvor især de bedst stillede nyder godt af de lave satser,« siger Kirsten Normann Andersen.

Flensteds strategi

Hun appellerer til, at byrådspolitikerne følger den strategi, som især amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen (S) har valgt over for regeringen.

»Han fortæller klart, hvilke konsekvenser regeringens politik over for kommuner og amter har, senest i forbindelse med det ekstra sparekrav, som amtet er blevet præsenteret for. Så kan borgerne tydeligt se, hvilke konsekvenser det får på bl.a. gymnasier og vejområdet,« mener Kirsten Normann Andersen.

Hun opfordrer derfor politikerne i byrådet til at lave et katalog over konsekvenserne på de enkelte serviceområder snarest muligt.

»Jeg er bange for, at de politiske forhandlinger bliver overstået på en nat, og at der slet ikke bliver åbenhed omkring de politiske forhandlinger,« mener formanden.

I en fællesudtalelse fra LO i Århus appellerer LO-formand Hans Halvorsen om, at venstrefløjspartierne SF og Enhedslisten indgår i arbejdet om spareplanen.

»Århus Kommunes økonomiske situation er ikke selvforskyldt. Den er først og fremmest et resultat af regeringens bevidste strategi med at overføre opgaver til kommunerne for derefter økonomisk at lade dem i stikken. Hensigten er at udsulte kommunerne og den offentlige service, så den købekraftige del af borgerne vil presse på for private alternativer,« hedder det bl.a. fra Hans Halvorsen.

Børnene og de ældre

»Da besparelserne skal findes inden for de "styrebare områder" - dvs. de områder, hvor kommunen selv har indflydelse på serviceniveauet - vil de med sikkerhed gå ud over børnene, de ældre og det sociale område, da disse tre områder tilsammen udgør ca. 80 pct. af kommunens udgifter,« anfører Hans Halvorsen.

Han understreger dog også, at der »ingen kommunaløkonomiske snuptagsløsninger er gennem skatteforhøjelser, øget gældsætning, salg af grunde el.lign.«

»Regeringens skattestop forhindrer en stigning i de kommunale skatteindtægter. Og den snævre vækstramme på 0,33 pct. forhindrer, at evt. flere indtægter kan omsættes i øget aktivitet,« anfører han.

LO i Århus fastslår da også, at på længere sigt må de kommende aftaler mellem regering og Kommunernes Landsforening sikre de socialt belastede storbyer og kommuner en langt mere retfærdig kompensation af de sociale udgifter.

jens.jorgensen@jp.dk

jonas.hvid@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.