Politikere tavse om spareplan

Byens politikere vil ikke fortælle, hvor de vil spare, selv om Det Radikale Venstre har brudt tavsheden. »Vi skal nok melde ud før budgetforhandlingerne,« siger Socialdemokratiet.

Det er fortsat en hemmelighed, hvor byens politikere vil spare til efteråret. Ingen vil åbne ballet og sætte en ubehagelig debat i gang, selv om Det Radikale Venstre i går brød borgfreden og fremlagde en række forslag på kulturområdet.

»Jeg vil ikke forhandle gennem avisen. Vi har allerede en køreplan klar i den socialdemokratiske gruppe. Jeg har selvfølgelig nogle synspunkter, og vi kommer med et udspil på kultur- og borgerserviceområdet efter ferien,« siger kulturrådmand Flemming Knudsen (S).

Tavsheden er aftalt mellem partierne i Magistraten, og selv om det ikke siges fra politikerne, er adjunkt i offentlig forvaltning Søren Serritzlew, Aarhus Universitet, ikke i tvivl om, at der ligger taktik bag borgfreden.

Ikke stemmer i besparelser

»Politikere tager normalt hensyn til, hvad der giver stemmer, og besparelser er upopulære. Derfor ser man ofte, at politikere først melder ud, når der er indgået et forlig. Så bliver besparelserne mere neutrale for den enkelte politiker. Det er en helt normal strategi,« siger Søren Serritzlew.

Ældrerådmand Dorthe Laustsen (SF) vil ikke på forhånd love, at SF melder ud inden budgetforhandlingerne.

»Det er fint, hvis vi kommer ud af busken og siger, hvor vi vil spare, men man skal ikke glemme, at et stort flertal i byrådet har vedtaget proceduren for besparelserne,« siger Dorthe Laustsen.

I gårsdagens udgave af JP Århus slog den radikale Uffe Elbæk til lyd for, at byens politikere bør fortælle, hvor de vil spare og ikke bare til september præsentere et fikst og færdigt forlig. Han mener, at det er vigtigt for borgerne at vide, hvad de enkle partier vil.

Langsigtede løsninger

Det skal borgerne også nok få, siger Venstres socialrådmand Gert Bjerregaard.

»Men det kan da undre mig, at de radikales byrådsgruppe på to allerede har kunnet gennemgå de flere end tusinde høringssvar. Vi skal nok fortælle, hvad vi vil, men overordnet vil Venstre ikke bruge grønthøstermetoden, men gå efter løsninger, som rækker ud i fremtiden,« siger Gert Bjerregaard.

Socialdemokratiets politiske ordfører Jacob B. Johansen understreger, at der nok skal komme holdninger.

»Sagen er bare, at vi endnu ikke ved, hvor meget der skal spares, fordi konsekvenserne af udligningsreformen ikke er kendt. Det bliver de til august, og herefter vil der naturligt komme meldinger fra de enkelte partier. For jeg er enig i, at man ikke bare skal præsentere et færdigt forlig uden først at fortælle, hvad man vil gå efter,« siger Jacob B. Johansen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.