Rosenhøj klovner sig til selvrespekt

Børnene i det udskældte indvandrerkvarter får mere selvværd og ejerskab, når de samarbejder om cirkusforestilling.

Ingen kan vide sig sikker i Rosenhøj i disse dage. Årsagen er ikke stenkast og ildspåsættelser. Sommerens uroligheder er af en noget mere munter karakter.

Roterende tallerkener, svævende damer og børn på stylter vælter rundt mellem hinanden på græsplanen foran Blok 13. Cirkus er kommet til Rosenhøj. Det er Røde Kors, der stiller telt og gøglere til rådighed, og de næste tre dages undervisning i artisterier skal munde ud i en cirkusforestilling, hvor det udelukkende er børnene fra kvarteret, der optræder.

Hård pædagogik

Det er skæg og ballade udført med hård pædagogik. Dukker børnene ikke op hver morgen kl. 10 de næste tre dage, så ryger de ud af forestillingen.

»Hvis der skal tre børn til at få et nummer til at fungere, så duer det ikke, at der er nogen, der ikke dukker op. Børnene lærer, at det betyder noget, om de her eller ej. Vi bygger dem op - i modsætning til en tur i Djurs Sommerland, hvor det i princippet er ligegyldigt, om de dukker op eller ej. Hos os skal de ikke forbruge - de skal give noget,« siger gøgler Michael West, der er fast mand, når Røde Kors underviser i cirkuskunster landet over.

Mens han taler, sætter han roterende tallerkener på børnenes pinde og viser, hvordan en diablo skal kastes, og han fortæller, at børnene skal huske at deles om den røde, mikroskopiske trehjulede cykel.

Konsekvens bag ord

Mens næsten 50 børn i alderen 8-14 år gør området usikkert »på den fede måde«, så går den hårde pædagogik ud over to brødebetyngede drenge.

»Jamen, hør her. De andre børn huskede at møde. I glemte det,« forklarer social boligmedarbejder Haetham Balahang, der ikke forbarmer sig over knægtene, der kommer 45 minutter for sent. Bortset fra de få frafald er sommeraktiviteterne guld værd for Rosenhøj.

»Vi vil have børnene ud af husene og ud på de fælles arealer. De skal være med til at skabe en historie om området, der er sjovere at fortælle end de historier om hærværk og arbejdsløshed, som vi er vant til at høre,« siger han.

Den filosofi er allerede begyndt at virke. For første gang i otte år bliver nettene i fodboldmålene hverken ødelagt eller stjålet. En fodboldturnering har givet børn mere respekt for de fælles ting.

»De kan jo se, at der er andre børn, der skal bruge dem næste dag. Og at det er vigtigt, at nettene er der,« siger Haetham Balahang og fortæller, at den øgede udendørsaktivitet spreder glæde hos både beboere og ansatte i Rosenhøj.

»Varmemesteren sagde til mig: Det er en fornøjelse at se græsplanen hærget. Det betyder, at den bliver brugt,« griner Haetham Balahang.

Også brandvæsenet har været på besøg i Rosenhøj som et led i de planlagte sommeraktiviteter. I stedet for at slukke ild og blive beskudt med sten, så tændte brandfolkene glæde og blev mødt med brede smil. Og de voksne beboere havde svært ved at slippe vandkanonerne efter en vandkamp mod børnene - måske fordi børnene vandt.

Negativt billede

»Nåh, så er du nok ikke så høj mere, hva'!« siger en dreng på stylter og læner sig ind over den store godmodige gøgler Michael West.

Med Røde Kors har han de seneste par år undervist børn i indvandrerkvarterer og flygtningelejre. Han genkender udmærket det negative billede af Rosenhøjområdet og dets beboere.

»Men der findes ikke dårlige børn,« siger han.

»Kun dårlige rammer.«

Inden for i cirkusteltet er ungerne klar til dagens lektion i klovnekunst, og børnene skal optræde for hinanden for første gang.

Seje fyre er klovne

»Der er altid nogle store fyre, der helst ikke vil klovne, fordi de er bange for respekttab. Men det giver altid respekt at gå foran i den sammenhæng, som man er i,« siger Michael West.

Med lynets hast strækker børnene fingrene i vejret. Hvem vil være den første klovn?

»Mig, mig, mig,« råber børnene i munden på hinanden. Men dén går ikke.

»Dem der råber bliver helt sikkert ikke valgt,« prædiker klovneinstruktøren.

Og så bliver der stille under teltdugen i Cirkus Rosenhøj, mens bedende øjne forsøger at stirre sig til en plads i arenaen.

Børnenes forestilling opføres på søndag for alle beboere og deres familier.

jakob.voelver@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.