13-årig dansker vidne til krigen i Libanon

Usikre rygter fortæller familie fra Århus, at den måske kan slippe til Syrien i dag - hvis den kan køre mod nord.

Fra altanen kunne Omar og Mohammed se røgen fra det israelske krigsskib, der blev skudt i brand af Hizbollah-bevægelsens raketter.

Men kort efter reagerede israelerne ved at sende nye byger af raketter ind mod Saida fra et andet krigsskib på samme position.

»De rammer benzinstationerne. Mange af dem brænder. Der ligger én lige ved siden af huset her,« siger den 13-årige Omar fra Harlev ved Århus i en dårlig telefonforbindelse fra det krigshærgede Sydlibanon.

»Min søster har det dårligt. Hun har set for meget. Børn, der er såret og dræbt,« forsætter den 13-årige dreng.

»Krigsskibene ligger 10 km fra kysten, men vi kunne se røgen, da det ene blev ramt. Der gik ikke ret lang tid, inden der var kommet et andet på samme sted.«

Den libanesiske Hizbollah-milits og den tilhængere fejrede det vellykkede angreb på krigsskibet, som var det en endelig sejr over de jødiske fjender syd for grænsen.

Hovedparten af de danske statsborgere, der nu er fanget af krigshandlingerne i Libanon har palæstinensiske rødder og har dermed i mange situationer et modsætningsforhold til libaneserne. Palæstinenserne er hovedsagligt sunni-muslimer, men libaneserne oftest er shia-muslimer eller kristne.

Alvorlige angreb

JP Århus kom fredag eftermiddag for første gang i kontakt med den palæstinensiske Jammal-familie, der er på besøg hos bedsteforældrene i havnebyen Saida 48 km syd for Linbanons hovedstad Beirut.

De bor i en lejlighed på femte sal og er fra altanen vidner til nogle af de alvorligste angreb fra israelske krigsskibe og F-16 jagere.

Søsteren Rita på 22-årige flygtede midt under den første voldsomme beskydning onsdag aften, og det lykkedes hende at få en taxi til at køre til lufthavnen ved at betale flere hundrede gange den normale pris.

Men hendes mor og de to brødre Mohammed og Omar blev hos bedsteforældrene. I nabolejligheden er hendes søster og svoger på besøg hos hans forældre. Parret har fire børn på to, fire, seks og ni år.

Lørdag var det umuligt at komme igennem på det overbelastede telefonnet til lejligheden i komplekset ud mod havnen.

Uvished i Saida

Søndag fik JP så en SMS fra Mohammed:

»For fem minutter siden blev 10 dræbt her. Vi har det ikke så godt. Ved du, hvornår Danmark kan tage os hjem.«

Den 18-årige storebror var gået ned for at ringe, efter rygter om at nogen vidste, hvordan udenlandske statsborgere kan komme ud fra Libanon, fortalte Omar, der tog telefonen.

»Mohammed er henne i en kiosk, der sælger telekort. Der kan man også ringe fra. Det er noget med, at vi skal op til en by, hvor Danmark i morgen kan skaffe busser til Syrien. Han skal også ringe til ambassaden. Lufthavnen er sprængt, benzinlagrene brænder. De siger, der går seks måneder, inden den kan bruges igen.«

Senere søndag var det umuligt at komme igennem til familien Jammal.

Faderen, Awad Jammal, var ikke med på ferie i Libanon. Han var i Tyskland, da krigshandlingerne begyndte, men er tilbage i Danmark.

Ingen forbindelse

Han kan også kun med store vanskeligheder komme igennem til sin familie. Og informationerne er meget usikre.

»Jeg talte med Mohammed i eftermiddag,« sagde Awad Jammal i aftes.

»Jeg gav ham tre numre til ambassaden i Damaskus, som jeg fik i Udenrigsministeriet. Jeg har også fået at vide, at der er nogen oppe i Tripoli, der kan hjælpe folk videre. De fleste veje til Syrien er lukket. Men der er stadig nogen, som er åbne. En dame i Tripoli lovede mig, at hun ville ringe, hvis hu fandt ud af, hvordan min familie kan komme hjem. Mohammed fortalte mig, at de skulle være nord for Beirut kl.14 for at komme med busser til Syrien. Men nu har jeg fået at vide, at det er kl. 11, hvis de skal med. Det kan jeg ikke få fortalt ham. Vil du ikke sige det til ham, hvis du kan ringe til ham?«

Det er uvist, om de danske statsborgere syd for Beirut overhovedet kan køre mod nord. Da Mohammed fredag fik at vide, at Udenrigsministeriet rådede alle danske statsborgere til at søge mod det nordlige Libanon, svarede han blot, at de ikke en gang kunne komme ud af Saida. Broerne er sprængt.

Broer bombet

Israelerne har bombet alle broer og forsøger at spærre vejene ind til Syrien. Begrundelsen er, at de vil forhindre, at to israelske soldater, der i sidste uge blev kidnappet af Hizbollah-militsen inde på israelsk område, skal blive ført ud af landet og ende som gidsler hos præstestyret i Iran.

Præstestyret er som Hizbollah-militsen er shia-muslimsk.

erik.thomle@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.