Øg bevillingen til kultur

Mange er på jagt efter kulturområdet, når der foreslås besparelser på det kommunale budget. Men Peder Andersen forsvarer i denne perspektivering kulturen - også set som en generator af aktivitet og omsætning.

JEG HAR SET diverse borgerinterviews i de lokale aviser, hvor holdninger er: »Jo, jeg mener jo ikke, at vi skal spare, men det må i hvert fald ikke gå ud over de ældre og børnene - så må vi hellere spare på kulturen.«

Og nu så jeg 14/7 Venstres Ungdoms udmelding: En besparelse på 160 mio. kr. på kulturområdet. Kulturområdet skal ifølge VU lukkes helt ned, dog undtaget ARoS, Aarhus Teater og Musikhuset, da de bidrager med »at tiltrække gæster til byen.«

Til VU's forslag vil jeg nævne fire ting:  • Hvorfor skal tilskuddet til Den gamle By og Århus Festuge fjernes, da netop disse institutioner har meget høje besøgstal og som sådan bidrager med "at tiltrække gæster til byen"?
  • Hvordan vil VU spare 160 mio. kr. på kulturbudgettet, da det samlet er på kr. 150 mio. kr. inkl. de nævnte institutioner?
  • Det er da glædeligt, at VU ikke vil spare på tilskuddet til Aarhus Teater. Men i den sammenhæng kan det vel nævnes, at Århus Kommune slet ikke yder tilskud til Aarhus Teater, så det ville nok også blive svært at finde penge der...
  • Måske kan det også have relevans at nævne, at Århus Kommunes samlede budget er på ca. 12.000.000.000 - altså 12 mia. kr. - mens kulturbudgettet er på 150.000.000 - altså 150 mio. kr. - eller omkring 1 pct. af det samlede budget. Det er jo voldsomt store tal, men lad mig beskrive dem som udgift pr. borger - 40.000 i samlet kommunalbudget og mellem 400 og 500 kr. i kulturbudget pr. år, hvoraf en del er lovpligtig. Har VU f.eks. overvejet, om det er lovligt at lukke biblioteksvæsenet?

Penge den anden vej

Ovenfor er nogle ret enkle overvejelser. Men dernæst er der de mere komplekse økonomiske sammenhænge, som jeg gerne vil illustrere med eksemplet Århus Filmværksted (som jeg for en ordens skyld skal nævne ikke indgår i Århus Kommunes sparekatalog).


Århus Filmværksted modtager 1,4 mio. kr. årligt (2006-tal) i tilskud fra Århus Kommune, hvilket svarer til 4,75 kr. pr. borger - eller godt én øre dagligt.

Disse midler er grundlaget for, at Århus Filmværksted modtager 2,15 mio. kr. i tilskud fra staten som kulturtilskud og løntilskud. Endelig modtager Århus Filmværksted omkring 1,4 mio. kr. i lønrefusioner for folk med nedsat arbejdsevne i såkaldte flexjobs.

Århus Filmværksted anvender en væsentlig del af disse midler - samlet 5,5 mio. kr. er budgettet - til at aflønne personer, der bor i Århus Kommune, i alt 3,5 mio. kr.

Disse betaler omkring 20 pct. i kommuneskat - eller i alt kr. 0,7 mio. Det betyder, at den direkte tilbageførte skattebetaling financierer 50 pct. af det samlede kommunale driftstilskud, hvilket betyder, at med afskedigelse af alle disse mennesker - i alt 11 personer - vil den reelle besparelse i princippet blive halveret.

Dertil bidrager Århus Filmværksted med en stor lokal omsætning, dels i form af, at de ansatte primært anvender deres indtægt i Århus, dels ved at Århus Filmværksteds øvrige omsætning på omkring 2,0 mio. kr. primært omsættes i Århus Kommune.

Hvad er så min pointe? Jo, den er tvedelt:

For det første: Hvis man lukker hele kulturlivet ned, vil man slet ikke opnå en besparelse på 160 mio. kr., men en langt mindre besparelse på måske 50 mio. kr. samt få meget store problemer med en masse ledige med specialkompetencer som kunstnere, formidlere, organisatorer, hvoraf mange vil have svært ved at finde arbejde i andre sektorer.

For det andet: Hvis man sparer på byens kulturliv i det hele taget - om det så er de mere realistiske to-tre pct. og ikke, som VU foreslår, 90 pct. - vil man svække en dynamisk og udviklende del af det århusianske samfund, som direkte og indirekte er en del af baggrunden for, at Århus er et af landets mest vækstorienterede og innovative områder.

Ble-argumentet

Men jeg kender godt - og jeg forstår godt - "lorteble-argumentet": Vi kan som borgere i et af verdens rigeste samfund ikke tillade os at svigte vore børn i daginstitutionerne og vore ældre, sådan at de, der ikke kan holde på vandladning og afføring, må gå eller ligge eller sidde med gammelt lort i bleen - grundet besparelser.

Til det vil jeg så sige det unævnelige: Om så vi øgede det samlede kommunale skattetryk til 30 pct. og brugte alle de ekstra mange penge på ældrepleje og børn og unge, ville der stadig være problemer med lortebleer, omsorgssvigt, dårlig indlæring i skolerne, ungdomskriminalitet etc. etc.

Der har aldrig i noget samfund været etableret ideelle løsninger i vores omgang med de svageste, og de får det ikke bedre af, at et dynamisk og innovativt kulturmiljø udsættes for nedskæringer.

Så mit råd til politikerne er: Forøg kulturbudgettet med 100 mio. kr. hen over en periode frem til 2010 - med et blik for, hvad der styrker Århus Kommunes udvikling. Det vil skabe en markant forøget omsætning i byen og dermed et forøget beskatningsgrundlag.

Find besparelserne dér, hvor de svækker skattegrundlaget mindst muligt - og det er i hvert fald ikke på kulturområdet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.