Computernørd på den gode måde...

Gymnasieelev Jørgen Fogh fra Århus Katedralskole er så skrap til datalogi, at han er udvalgt til at deltage i det internationale olympiske mesterskab i datalogi i Mexico.

De fleste kender de olympiske lege, hvor verdens bedste sportsfolk hvert fjerde år dyster indbyrdes, men der findes også andre former for olympiske mesterskaber, som ikke kræver så stor fysisk udfoldelse.

En sådan er de internationale olympiske mesterskaber i datalogi, som i år holdes i Mexico i august. Det er en såkaldt ungdomsolympiade for unge under 20 år, og fra Danmark er det typisk gymnasieelever, som har prøvet kræfter i de indledende runder. De fire bedste går videre til finalen i Mexico, og 19-årige Jørgen Fogh, som begynder i 3.g. på Århus Katedralskole efter sommerferien, har netop fået at vide, at han er udvalgt som én af de fire finalister.

»Jeg har interesseret mig for computere siden 1998, da vi fik internet på Skanderborg Bibliotek,« fortæller Jørgen Fogh, som bor i Skanderborg.

»Da internet blev etableret på biblioteket, fulgte jeg alle de links, jeg kunne finde på ordet "computer", så der var en del læsestof, jeg skulle arbejde mig igennem,« indrømmer Jørgen Fogh.

Informationerne

»I dag er der ufattelig mange informationer om alting på internettet, men i 1998 var det mere overskueligt, og det lykkedes mig på egen hånd at finde ud af programmering, og hvordan de indre dele i en computer fungerer,« siger Jørgen Fogh, som sidste år gik til eksamen i datalogi som selvstuderende, fordi der ikke undervises i datalogi på Katedralskolen. Almindelige mennesker kender intet til programmeringssproget C++, som Jørgen Fogh bruger, så han vil gerne prøve at forklare, hvad det er for en slags opgaver datalogidysten går ud på.

»Det handler typisk om at kombinere forskellige programmeringsmodeller og algoritmer for at finde den bedste løsning på en given problemstilling. Og den bedste løsning i computerverdenen er den, som giver det rigtige resultat på den hurtigste tid,« forklarer Jørgen Fogh. Han er godt klar over, at mange mennesker tænker "computernørd", når de hører ordet datalogi, men det mener han er forkert, for det handler tit om helt almindelige dagligdags ting.

»Det kan for eksempel dreje sig om en opgave, som går ud på at finde den bedste rejseplan for en mand, som skal rejse med bus igennem et meget koldt land. Det ønskede computerprogram skal være i stand til at bearbejde fra 0-100.000 tidspunkter fra buskøreplanerne i det pågældende land, og det må højst tage to sekunder for computeren at udregnede den hurtigste køreplan. En sådan opgave kræver kombination af to-tre metoder, og det kan godt blive noget kompliceret,« indrømmer Jørgen Fogh, som går på matematisk linje på Katedralskolen. Hans lærer, Kristian Foldager, er skrap nok til, at han ikke keder sig i timerne.

»Indenfor matematikken er datalogi en speciel gren, som bliver brugt mere og mere i hverdagen. I de fleste biler bliver der nu installeret GPS, og dér anvendes datalogien til at udregne den hurtigste rute. Det samme gør sig gældende på Kraks hjemmeside,« forklarer Jørgen Fogh, som håber at opgaven i Mexico bliver af en karakter, som han har let ved at overskue.

»Der er 400 deltagere med fra hele verden, og vi får fem timer til tre opgaver over to dage. Allerede den første dag kan vi hurtigt aflæse vores points, for alle løsningerne bliver læst ind i en computer, som kort efter udregner, hvor mange points løsningen er værd. Pointene fra de to dage lægges sammen, og de tre bedst placerede personer får guld, sølv og bronze.«

»Hvad enten det er busplaner eller æbler og pærer, så handler det næsten altid lidt om det samme. Problemet opstår imidlertid, hvis man får brug for at sætte en algoritme til at regne på en anden algoritme, om den er hurtig nok. Så begynder det at blive tricky,« forudser Jørgen Fogh.

I disse dage arbejder han på torvet i Randers for at tjene til rejsen, og ind imellem tager han en løbetur for at klare hjernen, når algoritmerne bliver alt for komplicerede.

Intet fjumreår

I Jørgens Foghs fremtidsdrømme er der hverken afsat plads til udlandsrejse eller "fjumreår" for at finde ud af, hvad han vil studere bagefter. Efter gymnasiet vil han søge ind på Århus Universitet på datalogistudiet, og han har allerede taget forskud på arbejdet. I øjeblikket udvikler han IT-løsninger sammen med en Århus-virksomhed, og om alt går vel, kommer nogle af Jørgen Foghs IT-løsninger måske til at indgå i fremtidens teknologiske samfund.

jpaarhus@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.