Sindslidende satser på kulturby
<p>Psykiatribrugere skal skabe kunstværker, som skal udstilles i Aarhus og Europa. Sådan lyder et af projekterne i Aarhus' satsning på at blive kulturhovedstad.</p>
»Det er fantastisk for de sindslidende at kunne være med til at støtte kulturbysatsningen. At kunne gøre noget for Aarhus i stedet for at være en byrde. Det er også en måde at blive anerkendt på og komme med på en udstilling,« siger Sørn Henrik Strand-Jensen, der kalder sig bruger og udvikler af udsatteområdet i Aarhus, og nu har taget initiativ til projektet ”Kreativitetens Vidder”.
Projektet er et samarbejde mellem FO-Aarhus, Aarhus Universitetshospital Risskov og Museum Ovartaci, der fra 2014 til 2017 vil støtte og til sidst udstille sindslidendes kunst - dels i Aarhus og dels ude i Europa.
Lær at tegne og male
En idé, som er faldet i god jord hos sekretariatet for Aarhus 2017, der har besluttet at tage projektet med i ansøgningen om at blive kulturhovedstad i 2017.
Helt konkret går ideen ud på at undervise psykiatribrugere i at male, tegne, skrive digte, lave collager, keramik eller opføre teater.
»Vi går efter at få undervisere med, der kan håndtere en bred vifte af kreative fag. Det bliver en udfordring for mange psykiatribrugere at modtage undervisning, men jeg er sikker på, at det vil have en gavnlig effekt på deres sygdom og vil kunne mindske medicinforbruget,« siger Sørn Henrik Strand-Jensen.
En påstand, der dog ikke er videnskabeligt bevis for. Men erfaringen deles af lederen af Museum Ovartaci, Mia Lejsted, der har valgt at deltage aktivt i projektet, der også forsøger at få midler til en ph.d.-afhandling på området.
»Det vil være meget kærkomment, hvis det kan lade sig gøre. Vi har selv tidligere prøvet at søge om penge til lignende forskning, men uden held. Vi kan håbe, at det nu bliver realiseret med 2017-satsningen,« siger Mia Lejsted, der er kunstnerisk tovholder på projektet.
Netværk i Europa
Museum Ovartaci, der er det største af sin art i Europa, stiller i dag åbne værksteder og atelier til rådighed for patienterne på psykiatrisk hospital, men tilbyder ikke systematiseret undervisning.
»Der er masser af potentiale i kombinationen af kunst og psykisk sygdom. Vi har mange års erfaring på området og oplever ofte, at de sindslidende har stor gavn af arbejdet med at udtrykke sig,« siger Mia Lejsted.
»Aarhus er foran på det her område - også på europæisk plan. Og til det her projekt er der mulighed for, at vi bruger vores netværk til at få både viden og nye kunstværker sendt bredt ud i Europa,« siger Mia Lejsted.
Skulle det ikke lykkes for Aarhus at blive europæisk kulturhovedstad 2017, vil både Sørn Henrik Strand-Jensen og Mia Lejsted arbejde på at realisere projektet på anden måde.
»Lige nu arbejder vi med plan A. Hvis 2017 glipper, må vi ud i en plan B,« siger de.